Pretvorite običan ručak u fantastični gastronomski doživljaj uz ukusan umak, koji se lako priprema.
Ovaj jednostavan umak možete koristiti ne samo uz pileće bijelo meso, već i uz škampe i losos, a najbolje je što se priprema za manje od 10 minuta.
Umak se pravi od limuna, meda i bijelog luka.
Preporuka je koristiti svježi limun, jer se savršeno uklapa u slatkoću meda, navodi The kitchn. Ako vam ipak nije dostupan svjež limun, možete koristiti i sok od limuna, ali je on uglavnom kiseliji od svježeg, te je preporuka koristiti četvrtinu umjesto polovine šoljiice.
Sastojci za umak su:
– 4 čehna bijelog luka
– 4 veća limuna
– 2 kašike maslinovog ulja
– pola šoljice meda
– četvrtina kašičice soli
– četvrtina kašičice crnog bibera.
Priprema:
Bijeli luk sitno nasjeckajte, a limune iscijedite. Dobit ćete oko pola šoljice soka od limuna. Ipak, ako ostane više soka od limuna, sačuvajte ga za iduću upotrebu.
Maslinovo ulje zagrijte u maloj posudi na srednjoj vatri. Dodajte bijeli luk i kratko ga propržite, 1-2 minute, dok ne počne mirisati. Dodajte sok od limuna ipola šoljice meda i pustite da proključa.
Gotovo je kada dobijete ujednačenu strukturu i kada se malo zgusne, a to će se dogoditi za 3-4 minute.
Dodajte so i biber i maknite sa peći kako bi se umak ohladio.
Nakon što se ohladi, umak će se dodatno zgusnuti.
Dodatna prednost ovog umaka je da može stajati, što znači da ćete ga moći pripremiti unaprijed, čuvati u frižideru i koristiti tokom sedmice kada god poželite.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.