Čuli ste za crveno ili bijelo vino ili rozé, ali šta je sa narandžom? Njegove pristalice do sada su bile stručnjaci, ali sve je više proizvođača koji se okreću ovoj vrsti vina.
Narančasto vino proizvodi se fermentacijom bijelog grožđa sa kojeg se ne uklanja koža. Ove kože i jame stoga imaju više vremena za oslobađanje tanina i dodaju više ukusa konačnom proizvodu te daju jedinstvenu vinsku boju od jantarno žute do duboke narančaste.
Neka vina od naranče su i prirodna vina jer ne koriste aditive poput sumpora već samo kvas koji prirodno postoji u grožđu. U proizvodnji vina koriste se posebni sojevi kvasca za kontrolu procesa fermentacije.
Hanneke Schoenhals, vinara iz Zapadne Njemačke, kaže da ju je okus narančinog vina iznenadio prvi put kada ga je probala, ali nije mogla prestati razmišljati o tome.
Schoenhals sada proizvodi Cabernet narančasto vino jer ima mnogo ukusa u koži i ograničava vrijeme fermentacije na dvije do tri sedmice zbog tanina.
Visoko.co.ba/federalna.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.