ZanimljivostiZdravlje i savjetiAvokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem

Avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem

Avokado je namirnica koja je postala jako popularna, i zbog toga što je dobra za srce i zbog toga što se od nje može napraviti dodtak koji odgovara uz razna jela. Ali, jeste li znali da avokado ne biste smjeli rezati metalnim nožem?

Prva pomisao je da je to sigurno zbog povreda, koje su potaknule nastanak naziva avokado ruka, gdje ljudi koriste noževe kako bi izvadili košticu iz avokada, ali je promaše i umjesto toga se ubodu u ruku. Iako je to dobar razlog zašto biste trebali paziti na nož za vrijeme rezanja, postoji i drugi razlog, piše mashed.com.

Nakon rezanja, kao i većina voća, avokado potamnjuje zbog enzima koji sadrži u sebi koji u kontaktu s kiseonikom mijenja boju. Korištenje određenih metalnih noževa, poput onih od bakra ili željeza, ubrzava taj proces zbog hemijske reakcije koju metali imaju s avokadom.

S druge strane, keramički noževi nemaju reakciju s avokadom te on ostaje duže svjež. Možete koristiti i plastične noževe. Avokado s njima reaguje, ali puno sporije nego s metalnim noževima. Stoga, za duže svježi avokado najsigurniji su vam plastični i keramički noževi.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE