Lokalne TemeBoravak djece u vrtićima u Visokom 170, a u Kaknju 50 KM:...

Boravak djece u vrtićima u Visokom 170, a u Kaknju 50 KM: Razlika u brizi za najmlađe pola miliona KM

Odlukom Općinskog vijeća Kakanj, iz decembra 2017. godine, roditelji kakanjskih mališana imaju privilegiju da svoju djecu po cijeni od samo 50 KM na mjesečnom nivou smjeste u Javnu predškolsku ustanovu “Mladost” Kakanj

S druge strane, u Visokom imamo situaciju da lokalna izvršna i zakonodavna vlast, prema našim saznanjima, za rad JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko i za najmlađe stanovnike grada u 2020. godini planira izdvojiti samo 240.000 KM ili pola miliona manje u odnosu na susjedni Kakanj.

Transferi za JU Za predškolski odgoj u Visokom planirani u Budžetu za 2020. godinu.
Transferi za JU Za predškolski odgoj u Visokom planirani u Budžetu za 2020. godinu.

Također, iako na internetu nigdje nije moguće pronaći cjenovnik usluga visočkog obdaništa, poznato je da roditelji u Visokom na mjesečnom nivou izdvajaju oko 170 KM za usluge koje pruža JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko.

Kakanj kao primjer čuvanja mladih naraštaja

Kakanjski vijećnici odlukom još iz 2017. godine napravili su potpuni preokret u pogledu dostupnosti usluga kakanjskog Obdaništa “Mladost” svim građanima sa cjelokupnog područja susjedne općine, s obzirom na to da je riječ o cijeni koja je prihvatljiva gotovo za sve.

Međutim, u susjednom Kaknju u ovoj godinu odlučili su iz budžeta za 2020. godine izdvojiti i dodatnih 50.000 KM u svrhu refundacije troškova roditeljima čija djeca borave u privatnim predškolskim ustanovama.

Kako saznaje portal Visoko.co.ba, predlaganjem i usvajanjem ove budžetske stavke izraženo je razumijevanje stavova roditelja djece koja pohađaju privatni vrtić “Pčelica”, a koji su u nekoliko navrata ukazivali na diskriminirajući odnos prema njihovoj djeci u odnosu na djecu koja pohađaju vrtić “Mladost” u Kaknju.

Naime, s obzirom na to da je Općina Kakanj je osnivač i finansijer vrtića “Mladost”, a cijena koju plaćaju roditelji za boravak djece u ovom vrtiću iznosi simboličnih 50 KM, dok je cijena boravka djece u privatnom vrtiću “Pčelica” 170 i 180 KM, pa se sa ovih 50.000 KM nastoji pomoći i roditeljima čija djeca idu u ovaj privatni vrtić.

Prema Budžetu Općine Kakanj u 2020. godini, za kakanjske mališane, odnosno rad Obdaništa “Mladost” planirano je 744.850,00 KM, čime su pokriveni svi rashodi ove ustanove.

Na kraju, postavlja se pitanje, da li su za Općinu Kakanj djeca, odnosno svi mlađi naraštaji vrijedniji nego li je to za gradsku administraciju u Visokom. Načini da se pomogne roditeljima u ovim teškim vremenima da pravilno odgajaju i obrazuju svoju djecu postoje, što pokazuje primjer u općini udaljenoj samo 20-ak kilometara od Visokog, te je samo pitanje želje, htijenja i volje odgovornih u Visokom da se ovakva rješenja pronađu i u našem gradu.

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE