Svi će govoriti o vašem kulinarskom umijeću, a za pripremu vam ne treba ni puno vremena ni puno sastojaka.
Uz piće najbolje idu grickalice, a ako su to grickalice s umakom, onda možete biti i zvijezda večeri zbog poslastice koju ćete prirediti svojim gostima. Iako postoje umaci koje možete kupiti, njima nećete postići dojam kao s onima koje ćete napraviti sami, piše NBC News.
Ovih pet umaka ne samo da su ukusniji od onih koje možete kupiti, nego su i neusporedivo zdraviji.
Umak od bijelog graha
Sastojci:
– 4 lepine, prepolovljene svaka na dva dijela
– 2 kašičice ulja
– 1 kašičica origana
– pola kašičice soli
– četvrtina kašičice crnog bibera
– četvrtina šoljice svježeg peršuna, sitno izrezanog
– 420 grama bijelog graha iz konzerve, osušenog i opranog
– 2 kašičice svježeg limunovog soka
– 1 čehna bijelog luka
Upute:
Rernu zagrijte na 200 stepeni. Od četiri lepine napravite osam jednakih dijelova i poredajte ih na papir za pečenje. Premažite ih s dvije kašike ulja, a onda pospite origano, so i biber po njima. Pecite osam minuta pa prevrnite lepinje i pecite ih još osam minuta, dok ne postanu hrskave.
U međuvremenu u sjeckalicu za hranu stavite grah, peršun, limunov sok, čehnu bijelog luka, pola kašičice soli i četvrtinu kašičice bibera. Miješajte dok ne dobijete kremastu masu pa dodajte žlicu ulja. Probajte smjesu pa ako je potrebno dodajte još malo soli i bibera.
Stavite umak u malu zdjelu i služite toplo.
Salata s crnim grahom, krastavcem i fetom
Sastojci:
– kilogram i po kuhanog crnog graha (skuhanog u maslinovom ulju i soli, dok ne omekša)
– 1 krastavac srednje veličine, izrezan na kockice
– 250 grama izmrvljenog feta sira
– 80 grama peršuna
– 3 mlada crnog luka, sitno izrezana
– 60 grama maslinovog ulja
– 3 kašike svježeg limunovog soka
– so i crni biber
Upute:
Stavite kuhani grah, izrezani krastavac, izmrvljenu fetu, peršun, izrezani mladi luk, ulje i limunov sok u veliku zdjelu. Pospite sve to kašičicom soli i polovicom kašičice bibera. Sve to izmiješajte zajedno i služite s dodatkom peršuna.
Umak od plavog patlidžana
Sastojci:
– 1 bijeli luk, oguljen
– maslinovo ulje
-2 velika patlidžana
– 250 grama marinara umaka
– 250 grama izrezane mozzarelle
– 120 grama parmezana
– 60 grama svježeg bosiljka
– so
– crni biber
– 60 grama krušnih mrvica
– 1 baget, izrezan
Upute:
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i u foliju zamotajte bijeli luk posut uljem pa ga stavite na papir za pečenje s patlidžanom.
Pecite dok patlidžan ne omekša i ne dobije mjehure i dok se luk ne karamelizira, oko 40 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Otvorite patlidžane i izvadite kašičicom njihov sadržaj u sjeckalicu za hranu ili blender, to jest samo mu odstranite ljusku. Preko toga iscijedite karamelizirani bijeli luk i dodajte marinara umak, pola količine pripremljene mozzarelle, pola količine pripremljenog parmezana i cijele listove bosiljka pa sve to začinite solju i biberom. Miješajte u sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a onda sve to prebacite u vatrostalnu posudu i poprskajte drugom polovicom mozzarelle, parmezana i krušnim mrvicama. Preko toga prelijte ulje.
Pecite u rerni na 200 stepenia sve dok ne dobije zlatnu boju i mjehuriće, oko 25 minuta.
Na kraju sve pospite izrezanim bosiljkom i služite uz baget.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.