Postoji bezbroj varijanti energetskih slatkiša, ali najbolji su ipak oni koje spremite kod kuće uz prave namirnice. Britanski kulinarski stručnjak David Atherton preporučuje energetske kuglice od banane.
Za razliku od drugih, ove kuglice ne sadrže nepotrebnu masnoću i nisu previše ljepljive. Inače, glavni sastojak većine energetakih slastica su hurme koje se koriste kako bi povezale ostale sastojke. Bogate su, poput karamele ili žvakaće gume, ali mogu biti i dosta zrnaste i ljepljive.
Davidove energetske kuglice su glatke zahvaljujući emulgirajućem efektu rastopljene tamne čokolade. Što je najvažnije, sadrže teobromin, stimulans sličan kofeinu, te obiluju čokoladom koja ima visok udio kakao praha.
Za otprilike devet-deset energetskih kuglica potrebno vam je 30 grama čipsa od banane, 40 grama suhih banana, 60 grama zobenih pahuljica, 50 grama tamne čokolade sa najmanje 70 posto udjela kakao praha, 70 grama svježih hurmi, 70 grama suhih šljiva i jedna kašika paste od vanilije.
Čips od banane usitnite u blenderu te ga pomiješajte s izlomljenom suhom bananom. Zobene pahuljice također izmiješajte u blenderu, ali ne previše.
Potom hurme, suhe šljive i pastu od vanilije miješajte u blenderu te u ovu smjesu dodajte topljenu čokoladu. Sve prebacite u zdjelu sa zobenim pahuljicama i čipsom od banane te sve zajedno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Jedan dio čipsa i praha od banane ostavite sa strane kako biste mogli uvaljati kuglice.
Ovako spremljene kuglice čuvajte u frižideru, a pojedite ih u roku od sedam dana.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.