Slane ili slatke, palačinke su jelo koje gotovo svi vole, a bogatstvo kombinacija preljeva i namaza neiscrpan je izvor u kreiranju novih okusa. Ako tome dodamo vještinu izrade malo drugačijih palačinki – uživanje u njima može dobiti novu dimenziju.
Iako se palačinke obično služe kao desert, pečemo ih i kao zamjenu za večeru ili kada nam se jede nešto slatko. Međutim, palačinke mogu biti i jako ukusan doručak, a baš ujutro najviše ih konzumiraju Amerikanci.
Ovo je recept za američke palačinke. Da bismo vam pomogli napraviti najbolje američke palačinke, sastavili smo vodič koji će vas provesti kroz postupak od početka do kraja.
Ako ih nikada niste pripremali – vrijedi pokušati, jer uz malo truda i vremena mogućnosti s domaćim palačinkama postaju beskrajne.
Korak 1: Izrada tijesta
Da biste napravili osnovno tijesto za američke palačinke, potrebno je nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće. U posudu stavite šoljicu brašna, dvije kašike šećera, dvije kašike praška za pecivo i pola male kašike soli. Promiješajte ih, pa dodajte šoljicu mlijeka i jedno veliko jaje. Mlijeko s niskim udjelom mliječne masti ili obrano mlijeko nisu dobri za ovu svrhu.
U nekim receptima ćete naći i pola čaše jogurta. Nije greška ako ga dodate, samo će biti ukusnije. Također, ako želite da vam palačinke budu mekše, prvo umutite odvojeno bjelanjak sa šećerom, pa tek onda dodajte žumanjak i sve ostale sastojke.
Kada savladate izradu tijesta, možete eksperimentirati s različitim vrstama brašna i odnosima drugih sastojaka. Možda će malo kakaa biti pravi pogodak za pravljenje čokoladnih palačinki.
Za vegane i one koji ne konzumiraju jaja i mliječne proizvode, umjesto mlijeka možete staviti biljno mlijeko s malo limuna. Možete izgnječiti par banana ili staviti pola šoljice ili šoljicu dinstane jabuke i to pomiješati sa šoljicom suhe mješavine za palačinke. Da biste dobili lagane palačinke, umjesto jaja možete koristiti tekućinu iz konzerve slanutka. Kada sve to pomiješate mikserom, dobit ćete strukturu kao da ste stavili jaja.
Možda će vam se činiti zastrašujuće svaki put pripremati sve ispočetka. Za to postoji trik. Pomiješajte veću količinu suhih sastojaka za palačinke i čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi. Tako ćete dosta skratiti vrijeme pripreme, navodi My Recipes.
Korak 2: Dodaci u tijestu
Nakon što ste naučili izraditi osnovno tijesto, možete u njega ubaciti dodatke koji će mu promijeniti okus. Naprimjer, možete usitniti neko sezonsko voće ili dodati šaku orašastih plodova ili kakao. Ako umiješate vaš omiljeni pekmez u tijesto, možete dobiti ukusne voćne palačinke.
Naravno, one ne moraju biti slatke. Možete staviti komadiće pršuta ili tanko narezane slanine.
Korak 3: Izbor preljeva
Kada ste napravili tijesto i stavili još nešto dodatno ili ste ostavili to za drugi put, vrijeme je odlučiti koji ćete preljev staviti. Maslac i javorov sirup su klasika. Možete koristiti med, marmeladu, domaći kompot. Maslac od kikirikija i Nutella su također dobar izbor ili bilo koji namaz koji sadrži orašaste plodove.
Palačinke možete preliti šlagom i posuti svježe voće po njima. Ako želite posebno slatku poslasticu tokom ljeta, možete na njih staviti sladoled i preliti ih sirupom od karamele. Ovo su samo neki prijedlozi, a vaša kreativnost ovdje može doći do izražaja.
Korak 4: Pečenje palačinki
Uzmite dublju tavu i rastopite u njoj žlicu maslaca. Najbolje je koristiti vatru srednje jačine. Uzmite količinu tijesta koju želite (najčešće je to otprilike trećina šoljice) i pričekajte dok palačinka ne dobije mjehuriće, a rubovi postanu smeđe boje. Onda je prevrnite na drugu stranu i pričekajte oko 2 minute. Ako prvi put ovo radite, najbolje je peći jednu po jednu palačinku.
Američke palačinke možete ispeći i u pećnici. Potrebno je pećnicu zagrijati na 220 Celzijevih stepeni, a posudu ili pekač dobro premazati maslacem. Stavite tijesto podijeljeno na onoliko palačinki koliko želite ili koliko vam stane u posudu i pecite do 20 minuta. U pećnici palačinke mogu narasti i možda puknu na određenim mjestima, te se nemojte iznenaditi ako se dogodi da malo splasnu kada ih budete izvadili iz pećnice.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.