BiHVlada KS o zagađenju zraka: Interventne mjere ne pomažu!

Vlada KS o zagađenju zraka: Interventne mjere ne pomažu!

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala tematsku sjednicu zbog sve većeg zagađenja zraka, što ostavlja zdravstvene posljedice na građane glavnog grada BiH.

Kantonalni premijer Edin Forto istakao je da je teško bilo šta postići kratkoročnim mjerama koje su propisane epizodom “uzbune”, koja je proglašena u Kantonu Sarajevo još 11. januara, ali da njegova Vlada pokušava provoditi dugoročne mjere i osmislite ove po pitanju poboljšanja kvaliteta zraka.

Istakao je i da nisu ranije održali tematsku sjednicu, jer su čekali da dobiju izvještaje od institucija koje su zadužene za provođenje interventnih mjera, poput Ministarstva unutrašnjih poslova, Zavoda za zdravstvenu zaštitu… Pojasnio je da su iz izvještaja shvatili da dosta mjera ne mogu ni provesti bez novih zakonski regulativa i pomoći federalnog nivoa vlasti.

“Želim reći da će ova Vlada već u ponedjeljak sjesti s međunarodnom zajednicom, s većim brojem ambasada, s kojima ćemo samo na ovu temu razgovarati iz razloga što mi trenutno nemamo finansiranje i neke od mjera, koje želimo da poduzmemo, tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija”, rekao je Forto i dodao:

“U narednih nekoliko dana pokušat ćemo obezbijediti prečišćivaće za zrak i maske za najugroženije kategorije stanovništva, tačnije za najugroženije stanovništvo, posebno za djecu. Također ćemo pozvati privredne subjekte na hitan sastanak kako bismo mogli raditi monitoring, jer imamo osjećaj da monitoring nekih privrednih subjekata, posebno u nekim opštinama gdje su ove godine naglo porasle vrijednosti zagađenosti, kako bi mogli imati uvida u ono što se dešava na terenu.”

Rekao je i da će nakon današnjih saznanja iz izvještaja inspekcijske uprave i MUP-a koje sve probleme imaju u implementaciji mjera “uzbune”, u narednom periodu ići prema izmjeni zakonodavstva i uputiti inicijative prema federalnom nivou vlasti.

“Veliki je problem sankcionisanja vozila i implementacije zabrane saobraćaja za određene kategorije vozila. To je pravni problem s kojim se ne susrećemo prvi put”, naglasio je Forto.

 

Visoko.co.ba / Federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE