Jaja su gotovo neizostavna namirnica u životu svakog čovjeka. Odlična su za doručak, kolače, pohovanje, salate… Iako u prosjeku jaja imaju rok trajanja od 30 dana, nikada ne možemo biti sigurni da li su jaja dovoljno svježa za konzumaciju, pogotovo ako vam dugo stoje u frižideru.
Kako ne bi došlo do probavnih tegoba i bolova u želucu, bolje bi bilo da ipak provjerite jesu li jaja svježa. Postoje dva vrlo jednostavna načina.
Prvi način da utvrdite da li je jaje pokvareno je najlakši, jer ne zahtijeva da razbijate jaja. Sve što trebate učiniti je da svoje nekuhano jaje stavite u posudu s hladnom vodom. Ako potone i leži ravno, jaje je dovoljno svježe za jelo, međutim, ako jaje izađe na površinu ili pak lebdi na polovini, nemojte ga jesti.
Naime, što je jaje starije, u njega kroz školjku ulazi zrak. Što je više zraka unutra, jaje je starije i vjerovatnije je da će plutati na površini vode.
Drugi način da provjerite je li vaše jaje pokvareno je da razbijete jaje u tanjir. Kada je jaje svježe, bjelance je gusto, a žumance kompaktno, a kada nije, bjelance je tečno i klizi po tanjiru.
Također, pokvarena jaja imaju neugodan miris, što vam može biti jedan od znakova da ga ne trebate jesti.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.