SvijetNjemačka toleriše aktivnosti terorističke organizacije YPG/PKK

Njemačka toleriše aktivnosti terorističke organizacije YPG/PKK

Nasilni protesti posljednjih sedmica pristalica terorističke organizacije YPG/PKK u raznim njemačkim gradovima izazvali su zabrinutost za sigurnost zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Najmanje 15 Turaka povrijeđeno je u napadima simpatizera ili članova terorističke organizacije na turske kafiće, restorane, kulturne centre i džamije tokom protesta protiv turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije.

Turska je pozvala njemačke vlasti na strože mjere i da zaštiti njene državljane diplomatskom notom koju je uputila Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Međutim, pristalice PKK-a i sirijskog ogranka YPG-a zaprijetili su da će nastaviti nasilne i radikalne proteste širom Njemačke.

– Njemačka svjesna prijetnje –

Njemačka obavještajna agencija BfV i policija posljednjih su mjeseci više puta upozoravali na rastuću tendenciju sljedbenika YPG/PKK-a da pribjegavaju nasilju što podstiče napetosti u društvu.

U izvještaju koji je BfV nedavno objavio na svojoj internet stranici, naglašeno je da su grupe povezane s YPG/PKK-om u Njemačkoj pripremljene za još nasilja u zemlji, a lideri YPG/PKK-a ohrabruju grupe mladih da čine nasilje.

Uprkos tim upozorenjima, lokalne vlasti do sada nisu bile voljne zabraniti proteste i skupove koje su organizovale grupe koje podržavaju YPG/PKK u raznim gradovima od početka turske antiterorističke operacije na sjeveru Sirije, 9. oktobra.

– Sljedbenici PKK-a zapalili tursku zastavu –

Prošle sedmice, sljedbenici PKK-a zapalili su tursku zastavu na demonstracijama u Dortmundu i natpisima na zidovima kuća u sjeverozapadnom gradu Bielefeldu pokušali isprovocirati tursku zajednicu. Džamija koja pripada tursko-muslimanskoj krovnoj organizaciji DITIB bila je meta napada Molotovljevim koktelima u nedjelju navečer. U Herneu na sjeverozapadu Njemačke, demonstranti koji podržavaju YPG/PKK upali su u turske prodavnice i kafiće i povrijedili nekoliko osoba. Turski državljanin, također, je teško povrijeđen u napadu nožem tokom demonstracija gotovo 200 sljedbenika YPG/PKK-a u Luedenscheidu.

– Blizu 14.500 sljedbenika YPG/PKK –

Iako je YPG/PKK u Njemačkoj zabranjen od 1993. godine i dalje je aktivan i ima blizu 14.500 sljedbenika, navodi se u godišnjem izvještaju BfV-a.

U 2018. godini, sljedbenici YPG/PKK odgovorni su za 1.883 krivična djela, što je povećanje za više od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja 305 je nasilnih kaznenih djela.

Iako je Vlada Turske više puta pozvala njemačke vlasti da obuzdaju propagandu, prikupljanje sredstava i aktivnosti regrutovanja YPG/PKK-a, Berlin se nije pretjerano potrudio da učini nešto više u borbi protiv terorističke organizacije.

Prema BfV-u, YPG/PKK koristi Njemačku kao platformu za svoje aktivnosti prikupljanja sredstava i sakupio je više od 15 miliona eura prošle godine. Turski zvaničnici procjenjuju da teroristička grupa zaradi više od 40 milijuna eura godišnje u Njemačkoj putem različitih kriminalnih aktivnosti, uključujući iznuđivanje, krijumčarenje i prodaju droge, trgovinu migrantima i pranje novca.

– PKK regrutuje mlade u Njemačkoj –

Teroristička organizacija je posljednjih godina pojačala aktivnosti propagande i regrutovanja i u 2018. godini uvjerila više od 250 uglavnom mladih ljudi da otputuju na sjever Sirije i pridruže se YPG/PKK-u, ističe BfV.

YPG/PKK je otvorio različite Facebook stranice kako bi privukao mlade i organizovao razne festivale u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama kako bi ih regrutovali kao borce, naveli su njemački zvaničnici u svom izvještaju.

Iako su njemačke vlasti u posljednjih nekoliko godina uhapsile nekoliko vodećih ličnosti YPG/PKK-a, teroristička organizacija nastavlja s aktivnostima u toj zemlji, prema direktivama njenih terorističkih vođa na sjeveru iračkog planinskog područja Qandil.

Lider YPG/PKK podijelili su Njemačku na devet regija i 31 podregiju i odredili vođe za svaku od njih, otkriva njemački obavještajni izvještaj.

– Njemačka odbija izručenje članova YPG/PKK

U periodu između 2011. i 2017. godine njemački sudovi otvorili su krivične postupke protiv 387 osumnjičenih članova YPG/PKK pod optužbom za terorizam. Samo 11 vodećih članova terorističke organizacije dobilo je kazne, koje su se kretale u rasponu od dvije i po do četiri i po godine zatvora.

Turska je zatražila hapšenje i izručenje desetaka vodećih ličnosti terorističke organizacije, ali gotovo svi ti zahtjevi su odbijeni, jer su njemačke vlasti tvrdile da su im potrebni konkretniji dokazi.

U svojoj terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK, koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija okarakterisale kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi, YPG je sirijski ogranak terorističke grupe.

Visoko.co.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE