SvijetMacron: U skladu sa Sporazumom iz Sočija osigurati primirje u Idlibu

Macron: U skladu sa Sporazumom iz Sočija osigurati primirje u Idlibu

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron komentarišući situaciju u Siriji kazao je kako je potrebno pridržavati se dogovora iz Sočija i uspostaviti primirje u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Macron se u Fort de Breganconu, na jugu zemlje, sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Francuski predsjednik je kazao kako će na sastanku biti razgovarano o Ukrajini, Iranu i Siriji, a nada se da će u narednih nekoliko sedmica biti održan samit o Ukrajini u normandijskom formatu (Rusija, Ukrajina, Njemačka i Francuska).

Macron se osvrnuo i na dešavanja u Idlibu.

”Civilno stanovništvo u Idlibu živi pod bombardovanjima i stradaju većinom djeca. Potrebno je, u skladu sa Sporazumom iz Sočija osigurati primirje u Idlibu. Napadi koje izvodi režim uzrok su stradanja djece“, podsjetio je Macron.

Dodao je kako će u maju, na Putinov poziv, posjetiti Rusiju.

Macron je kazao kako u odnosima između Rusije i EU postoji problem zbog Ukrajine te da je potrebno raditi na rješenju.

Putin je kazao kako će Macrona informisati o svom razgovoru s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskiyim.

Dodao je i kako je opozicija ranije kontrolirala 50 posto Idliba, a da sada kontrolira skoro 90 posto zbog čega se izvode napadi na to područje.

Kazao je kako će s Macronom razgovarati i o Libiji, te da želi saznati koja je pozicija Francuske o tom pitanju dodavši kako je Francuska značajan partner Rusije u Evropi.

Putin je istakao i kako normandijski format, kada je riječ o Ukrajini, nema alternative.

Podsjetio je i kako je Francuska donijela značajne odluke kada je riječ o međunarodnoj sigurnosti. Osvrnuo se i na proteste u Moskvi dodavši kako građani imaju pravo na demonstracije, ali da moraju poštivati zakone.

“Nije baš pogodno o tome ovdje govoriti, ali u Francuskoj su Žuti prsluci organizirali proteste i 11 ljudi je poginulo. Ne želimo da se tako nešto dogodi i u Rusiji“, rekao je Putin.

Visoko.co.ba / AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE