Rijetki su oni koji ne vole karamele, jer to jednostavnoj kombinaciji šećera i slatkog vrhnja malo ko može odoljeti.
Karamel sos je glavni sastojak mnogih poznatih slastica ili namaza. Ovaj sos je nešto najjednostavnije za napraviti, a dodatno obogati ukus i najobičnijeg deserta.
Potrebno je imati malo šećera i malo slatkog vrhnja. Jedino što može poći po zlu , jeste to da vam šečer zagori, onda postaje gorak.
Karamel sos
Sastojci:
• 180 g šećera
• 200 ml slatkog vrhnja
• 20 gr maslaca
Priprema:
Šećer staviti u dublju tavu ili šerpu po mogućnosti sa svijetlom unutrašnjosti zbog lakšeg određivanja boje istopljenog šečera. Šećer ne prastano miješati da ne zagori ili dodavati dio po dio šećera dok ne dobijemo željenu boju tj. tamno zlatnu boju. Zagrijano vrhnje postepeno dodati u istopljeni šećer pazeći pri tome da nam šećer ne prska. Promiješati dok nam se smjesa ne sjedini zatim dodati maslac. Nakon što se smjesa ohladila spremiti je u frižider.
Ovako pripremljen sos se može koristit sedmicu dana.
Ukoliko želimo da ponovo dobijemo tečno stanje, staviti sos par minuta u mikrovalnu je sasvim dovoljno.
Tart od čokolade i karamel sosa
Sastojci: (za koru-prhko tijesto)
• 200 gr oštrog brašna
• 3 kašike šečera u prahu
• 150 gr maslaca
• 2 žumanjka
• Burbon vanilin šečer
• Malo hladne vode
Priprema:
Pomiješati šećer, brašno i burbon vanilin šećer, zatim dodati maslac izrezan na kockice (sobne temperature), zatim utrljati maslac sa suhim sastojcima dok ne dobijemo smjesu nalik krušnim mrvicama.
Zatim dodati žumanjce i vodu dok ne dobijemo kompaktnu smjesu ne previše mecavu. Oblikovati tijesto u kuglu, zatim u disk i omotati prozirnom folijom. Tako pripremljeno prhko tijesto ostaviti na hlađenju pola sata.
Kalup premazati maslacem i posuti brašnom, zatim već razvaljano tijesto utisnuti u kalup i izbockati vilicom. Kalup s tijestom vratiti u frižider na 15 minuta, a za to vrijeme ugrijati rernu na 180°C.
Ohlađeno tijesto prekriti papirom za pečenje i preko staviti slanutak, grah ili rižu kao uteg. Peći 10 minuta, maknuti papir zajedno s slanutkom i vratit nazad u pećnicu na još 20 minuta. Tijesto izvaditi i ohladiti.
Ukoliko imamo već pripremljen karamel sos koji je prethodno bio u frižideru, na par minuta u mikrovalnoj ga zagrijati da bi ponovo postao tečan.
U tečni karamel sos dodati par zrna krupne morske soli i preliti preko ohlađenog tijesta.
Ukoliko se sos pravi dok se hladi tijesto, prvo ohladiti sos 5 minuta pa tek onda preliti preko tijesta.
Ganache (čokoladna krema)
• 200 gr čokolade
• 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Slatko vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko već na komadiće usitnjene čokolade. Miješati dok se smjesa na sjedini, odnosno dok se sva čokolada ne istopi. Smjesu ostaviti da se ohladi, zatim preliti preko tarta.
Gotovu slasticu ostaviti u frižideru dva sata na hlađenju.
Po želji ukrastit sa par preprženih lješnjaka ili badema.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.