Foto KornerWorld Wide Visoko Pride: Visočka studentica Ema Džejna Smolo mlada nada Ujedinjenih...

World Wide Visoko Pride: Visočka studentica Ema Džejna Smolo mlada nada Ujedinjenih nacija

Biti uspješan često zavisi od brojnih faktora, no vlastiti trud i želja za uspjehom itekako se isplate, a da je ta tvrdnja istina potvrđuju i brojni uspjesi naše sugrađanke Eme Džejne Smolo, jedna od učesnica različitih programa koji prate rad i agendu Ujedinjenih nacija.

Riječ je o mladoj studentici odsjeka Međunarodni odnosi i diplomatija, pri Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a koja je u posljednje vrijeme redovan učesnik konferencija Model United nations (MUN) putem kojih mladi ljudi iz cijelog svijeta imaju priliku da učestvuju u simulaciji rada brojnih tijela Ujedinjenih nacija. Već od prvog učešća na jednoj ovakvoj konferenciji u Bosni i Hercegovini Ema je pokazala veliku sposobnost, zbog čega je nagrađivana nekoliko puta za svoj rad na konferencijama, a posljednja na kojoj je učestvovala je konferencija pod nazivom RomeMUN, koja je održana u Rimu.

“Riječ je o konferencijama koje nama, mladim ljudima pružaju veliku priliku da steknemo značajna iskustva i ustvari vidimo kako funkcioniraju pojedina tijela Ujedinjenih nacija. Na posljednjoj konferenciji u Rimu imala sam priliku da se družim sa ljudima iz cijelog svijeta, ali i u da učestvujem u simulaciji rada Vijeća sigurnosti UN-a. Zahvaljujući prethodno stečenom znanju i iskustvima na ovoj konferenciji nagrađena sam kao član najbolje delegacije, a ovog puta imala sam priliku predstavljati Sjedinjene Američke Države u Vijeću sigurnosti”, istaknula je Smolo za naš portal.

Zahvaljujući ovoj nagradi, ali i onim zasluženim na prethodnim konferencijama Ema se već sprema za nova iskustva, te će tako uskoro imati priliku da učestvuje u novim MUN konferencijama u Bukureštu i Ljubljani, te će na prvoj narednoj u Rumuniji učestvovati kao predsjedavajuća jednog od komiteta, a ne kao delegat na prethodnim.

Inače, riječ je o konferencijama koje se održavaju najčešće u sklopu festivala karijera širom svijeta, a MUN već duži niz godina postoji i u Bosni i Hercegovini. Tako su Banja Luka i Mostar već dugo domaćini ovih konferencija, dok već nekoliko godina isti događaj postoji i u Sarajevu, a upravo naša sugrađanka bit će jedna od organizatorica naredne MUN konferencije u Sarajevu.

“Nakon svih ovih iskustava i učešća na prethodnim konferencijama ukazana mi je čast da učestvujem u organizaciji MUN konferencije u Sarajevu. To je sjajna prilika za sve mlade ljude i ovom prilikom ih pozivam da i sami uzmu učešće i pokažu svoje znanje. Iako se učešće na MUN konferencijama plaća, kotizacije ipak nisu visoke, a neformalno znanje i priznanja koja možete steći su zaista vrijedni i mogu vam istekako poslužiti u ličnom razvitku, ali i u izgradnji profesionalne karijere. Sve informacije u vezi sa ovom konferencijom svi zainteresirani mogu pronaći na Facebook stranici BH Association for UN, gdje će biti postavljani sadržaji u vezi sa samom konferencijom”, dodala je Ema za Visoko.co.ba.

Ipak, učešće na MUN konferencijama nije jedini uspjeh koji je Ema do sada ostvarila, te pored uspješnog studija na Fakultetu političkih nauka ona radi i u odjelu za odnose s javnošću regionalnog ureda svjetski poznate Friedrich-Ebert-Stiftung zaklade (Dialogue for Southeast Europe) u Bosni i Hercegovini. Do takvog posla stigla je zahvaljujući dobrim ocjenama pri studiranju, te trenutno svoju karijeru gradi u sjajnim uslovima.

Sigurno je da se Visočani itekako mogu ponositi Eminim uspjesima, a mnogi mladi sugrađani mogu upravo iskoristiti nju kao odličan primjer za budućnost.

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE