ZanimljivostiZa crtani film koji su skinuli s interneta morali platiti 950 eura

Za crtani film koji su skinuli s interneta morali platiti 950 eura

Beograđanina Bojana Veličkovića boravak u Njemačkoj proteklog februara papreno je koštao.
Samo za gledanje crtanog putem interneta u kući domaćina morali su iskeširati 950 eura.
Dijete je, naime, skinulo crtani film “Storks”, putem stranice “Popcorn”, a samo poslije 48 sati kompanija “Warner Bros” poslala je pismo da se gledanje mora platiti.
Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen da domaćin u Njemačkoj ne bi imao probleme, jer je navedena njihova IP adresa.
– Da nismo dali taj novac, uslijedila bi tužba, a iznos je mogao dostići i 1.700 eura – kaže on.
Advokat Nemanja Veličković objašnjava da “Popcorn” omogućava korisniku da ga koristi pod određenim unaprijed propisanim uvjetima.
– Djeluje malo nevjerovatno da je naplaćena usluga na takav način – kaže on.
Međutim, treba imati u vidu da, ukoliko se poštuju svi propisani uvjeti potpisani ugovorom, onda se to ne može dogoditi. Ako je ugovor ispoštovan, šteta bi trebala biti naplaćena, prema njegovom mišljenju, onome ko je uslugu pružio, u ovom slučaju “Popcornu”.

 

Visoko.co.ba/avaz.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE