ZanimljivostiReceptiVegetarijanski recept koji obožavaju skoro svi, posebno u zimskim danima

Vegetarijanski recept koji obožavaju skoro svi, posebno u zimskim danima

Mnogi vole klasične lazanje, pa osobe koje odaberu ovo jelo često naprave pun pogodak jer tako mogu zadovoljiti ukus od najmlađih do najstarijih članova porodice. Priprema je obično dugotrajna no ovu netipičnu, vegetarijsnku lazanju možete pripremiti u tavi i relativno brzo. Dakle nema kuhanja tjestenine, umaka i pečenja od sat vremena.

I sigurni smo nakon što vidite kako izgleda da ćete požuriti u svoju kuhinju i napraviti najukusnije lazanje ikada.

Zaboravite meso za umak će vam biti potrebni tikvice, gljive i leće. Možda ovo zvuči zastrašujuće za ljubitelje mesa ali osobe koje su probale ovaj recept ono uopće nije nedostajalo.

Foto: Half baked harvest

Sastojci za pripremu povrtnih lazanja:

2 kašike maslinovog ulja
1 sjeckana tikvica
250 grama gljiva
1 paprika
2 čehna bijelog luka
100 ml paradajz sosa
1 šoljica mlijeka
prstohvat zgnječenih ljuspica crvene paprike
1/2 šoljice ulja
1/2 šoljice zelene leće
200 grama lazanja
2 šoljice svježeg špinata
1 šoljica svježeg bosiljka
250 grama narezane mozzarele
1/3 šoljice naribanog parmezana

Način pripreme: 

Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Potom na zagrijanoj tavi stavite kašičicu maslinov ulja, potom isjeckane tikvice, gljive i crvenu papriku. Začinite solju i biberom. Pržite 3 minute, zatim dodajte bijeli luk i pržite još minutu.

Dodajte paradajz sos, mlijeko i prstohvat smrvljenih ljuspica crvene paprike. Potom dodajte leću i četvrtinu čaše vode. Lazanje razlomite na dva do tri komada lazanje i stavite ih u umak. Kuhajte dok lazanje ne budu srednje kuhane, a leća mekana.

Potom dodajte špinat i bosiljak i kuhajte dok se umak ne zgusne. Preko stavite mozzarellu i parmezan.

Stavite u pećnicu i pecite 10 minuta dok se sir ne otopi. Uklonite i pustite da odstoji pet minuta. Poslužite s pestom od bosiljka i svježeg parmezana. Uživajte!

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE