Jedna od bitnih stvari koje možete uraditi za svoje zube jeste ispiranje uljem. Ovo nije toliko poznata metoda, ali je veoma učinkovita. Naime, ono što trebate uraditi jeste da uzmete sezamovo ili kokosovo ulje i ispirite usta 20 minuta. Nakon ovoga isperite usta hladnom vodom. Ovaj proces sprečava nastajanje bakterija u ustima.
Previše šećera može štetiti zubima, koliko god da je poznata ova izreka nikad nije loše ponoviti je opet. Međutim, nije riječ samo o šećeru koji nalazite u slatkišima, nego i šećerima koji se nalaze u hljebu, voću, krompiru i mnogoj drugoj hrani. Zbog toga je veoma važno da vodite računa da ne pretjerujete sa šećerom.
Istraživanja su dokazala da mnogi ljudi peru zube samo rano ujutro i nikako više u toku dana, dok ima ljudi koji ih peru više od pet puta dnevno. Međutim, stručnjaci preproučuju da ih perete dva puta dnevno, a ostatak vremena ispirete jer uz previše trljanja četkicom možete oštetiti zubnu caklinu. Nemojte zaboraviti istrljati jezik četkicom, jer se na njemu tokom dana i noći nakupljaju mnoge bakterije koje stvaraju karijes i infekcije.
Obratite pažnju na male stvari. Ukoliko su vam desni, jezik ili pljuvačka crvenkaste boje, odmah posjetite zubara. Nemojte čekati da mali problem preraste u veći. Ukoliko nemate nikakvih problema sa zubima, posjetite zubara minimalno dvaput godišnje.
Zeleni i crni čaj pomažu zubima i desnima te se preporučuje da ga pijete nakon konzumiranja slatkiša. Mliječni proizvodi i jabuke također pomažu zdravlju zuba i desni, a konzumirati ih trebate svaki dan.
klix.ba/visoko.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.