Naime, za vaše svakodnevne aktivnosti i vježbanje potrebna vam je tačno određena količina hrane. Uzimanje previše hrane može vas usporiti i učiniti lijenim, a ne energičnim.
S druge strane, ukoliko premalo jedete velika je mogućnost da nećete biti dovoljno izdržljivi kako biste efikasno odradili trening, prenosi Health24.
Stručnjaci sugeriraju da količina hrane koju uzimate prije treninga treba biti adaptirana vašim potrebama, naprimjer, parametrima kao što je trajanje treninga i dnevna količina kalorija koju ste zacrtali da trebate izgubiti kako biste izgubili na težini.
Vrijeme je također važno. Ako ste pojeli veliku količinu hrane, trebate sačekati tri do četiri sata prije nego što počnete vježbati. Zapamtite da zdrav obrok uključuje ugljikohidrate, cijela zrna ili mahunarke, povrće bez škroba, voće, proteine, tofu ili ribe, te neke zdrave masti.
Ako pokušate izgubiti težinu, na vašoj trpezi bi se svakodnevno trebalo naći povrće i voće, proteinska hrana, žitarice ili mahunarke, a trebali biste izbjegavati hljeb, krompir i tjesteninu.
Također, obilne obroke biste trebali jesti najmanje tri do četiri sata prije vježbanja. S druge strane, male obroke uzimajte dva do tri sata prije, a užinu sat prije početka treninga.
Naravno, nije uvijek moguće savršeno tempirati vrijeme obroka u odnosu na satnicu vježbanja, naročito ukoliko ste navikli trenirati ujutro. No, ako jedete bliže treningu smanjite unos kalorija.
Kada je riječ o užini, banana, jogurt, bobičasto voće i krekeri su odličan izbor, a ove namirnice kombinirajte s vodom.
klix.ba/visoko.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.