PreporukaAnsambl predstave "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" briljirao na scenu u NP Tuzla

Ansambl predstave “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” briljirao na scenu u NP Tuzla

Glumački ansambl svojim kreacijama oduševio je publiku koja je svoje zadovoljstvo potvrdila gromoglasnim aplauzom.

Na sceni je izvedena teatarski prilagođena kompilacija dramskog djela “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” i pripovjetke “Kaimija” velikog bh. pisca Derviša Sušića, koji je cijeli svoj umjetnički period života pisao za Narodno pozorište u Tuzli.

Dramaturg Kemal Bašić istakao je da Sušićeva djela na sceni tuzlanskog pozorišta nisu izvođena 30 godina, zbog čega je sada zapravo upriličen njegov veliki povratak na daske koje život znače.

“Svima bi nam trebala biti čast, privilegija, ali i velika odgovornost, jer se bavimo jednim ovakvim piscem. Izuzetno je bitna i sama tema ovog djela. Ovo je univerzalna priča o potrazi za pravdom, odnosu pojedinaca prema društvu i obratno te odnosu onog intimnog i onog vanjskog. Ta dva svijeta ima svaka osoba, odnosno svi imamo privatnost i unutrašnji svijet, ali isto tako moramo živjeti u ovom svijetu koji nas okružuje, a ne možemo ga kontrolisati u onoj mjeri u kojoj bismo htjeli”, istakao je Bašić.

Goran Damjanac prvi put je režirao u Narodnom pozorištu u Tuzli, a nakon dolaska iz Banje Luke u grad soli zatekao je ansambl s izuzetnom radnom disciplinom, elanom i željom da zajedničkim snagama dođu do kreativnog rezultata koji je večeras prikazan na sceni.

“Zadovoljan sam učinjenim, jer mislim da smo napravili uzbudljivu predstavu koja ima ironijsku i duhovitu notu, a ima i onu tragičnu crtu. Ovdje je izuzetno aktuelna Sušićeva ironijska nota koja je vrlo aktuelna danas, jer mislim da živimo u jednoj epohi ironije. U tom smislu mislim da se Sušić danas može čitati na drugačiji način nego ranije. To je pisac koji je svevremen i koji će tek još da se proučava i da se njime bavi umjetnička javnost”, istakao je Damjanac.

Uloge u ovom komadu ostvaruju Damir Mahmutović, Adnan Omerović/Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić i Midhat Kušljugić koji je sretan iz nekoliko razloga.

“Sretan sam zbog povratka Derviša Sušića u Narodno pozorište u Tuzli, zatim zbog rada s Goranom, Kemalom i ostalim kolegama, ali posebno zbog mladih glumaca kojima otvaramo vrata kako bi pokazali svoje kvalitete. Sretan sam i zbog lijepe scenografije, kostima, ali i toga što lijepo igramo”, dodao je Kušljugić.

Prvak Drame Narodnog pozorišta u Tuzli Milenko Iliktarević ističe da je pozitivna stvar što ansambl komada čine i mladi glumci, kao i to što se u ovu teatarsku kuću vraća domaći dramski pisac.

“Mi smo pozorište koje bi trebalo obratiti pažnju na to da njegujemo domaćeg dramskog pisca. Šteta je što nemamo navalu domaćih dramskih pisaca sa savremenim tekstovima, jer bi to bio izazov raditi za mlade ljude koji dolaze, ali i za nas starije”, potcrtao je Iliktarević.

Prvo reprizno izvođenje komada “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” najavljeno je za 30. oktobar ove godine.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE