ZanimljivostiNaučnici izumili čokoladu koja podmlađuje

Naučnici izumili čokoladu koja podmlađuje

Stiže dobra vijest za hedoniste – naučnici su razvili specijalnu formulu za čokoladu koja sprječava starenje.

Zahvaljujući upotrebi istih anioksidanata koji tijelo i perje flamingosa čine rozim, naučnici Univerziteta u Cambridgeu uspjeli su znatno da poboljšaju kvalitet kože ispitanika koji su jeli specijalnu čokoladu.

Klinička ispitivanja pokazala su da su biomarkeri u tkivu kože pedesotogodišnjaka i šezdesetogodišnjaka zahvaljujući ovoj poslastici uspjeli da se vrate na nivo karakterističan za dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake.

Naučnici su primjetili da je kod volontera koji su jeli čokoladu obogaćenu antioksidansima nakon četiri nedelje cirkulacija bila znatno poboljšana, što je rezultovalo smirivanjem upalnih procesa i pojačanim protokom krvi u tkivo, čime se ujedno sprječava i nastanak bora.

Kako svaka štanglica čokolade sadrži 38 kalorija, stručnjaci vjeruju da je pogodna i za dijabetičare.

Ova čokolada, ipak, neće se u skorije vreme pojaviti na policama supermarketa. Naučnici planiraju dodatna istraživanja kako bi se zaista uvjerili u efikasnost formule, a njeni tvorci izjavili su da će biti namijenjena prevashodno elitnom sloju stanovništva, čije su pripadnike opisali kao “elegantne, obazovane i imućne”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE