Sastojci: 350 g riže, 1 l vode, 1 kašičica začina, 50 g maslaca, 200 g šampinjona ili vrganja, pola glavice luka, 8 kašičica ulja i 100 g parmezana.
Priprema: Na ulju popržite isjeckani luk i šampinjone izrezane na listiće. Nakon toga dodajte rižu, pospite začinom i prelijte vrućom vodom, izmiješajte i kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri, tako da se riža ne raskuha. Skinite sa šporeta, umiješajte maslac, parmezan i servirajte toplo kao predjelo.
Savjet: Rižoto želite napraviti kremastim, a za to će vam trebati riža okruglog zrna. Najpoznatija vrsta riže koja se koristi za ovo jelo je arborio.
visoko.ba/Oslobođenje – Merima Babić
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.