ZanimljivostiAustralija najavila izdvajanje 34 miliona dolara za koale

Australija najavila izdvajanje 34 miliona dolara za koale

Australija je objavila plan da izdvoji 34 miliona dolara kako bi pomogla da se populacija koala, nakon naglog pada, vrati sa ivice postojanja.

Australijska fondacija za zaštitu koala procjenjuje da u divljini živi oko 43.000 koala, što je znatno manje u odnosu na više od deset miliona koala prije nego što su Evropljani počeli da naseljavaju kontinent 1788. godine.

“Koale su nacionalno blago”, izjavila je premijer New South Walesa Gladys Berejikilian prilikom predstavljanja plana Vlade.

Ona je napomenula da bi bila velika šteta da budućnost čuvenog torbara ne bude osigurana, prenio je AFP.

Gubitak staništa, napadi pasa, udari automobilima, klimatske promjene i zaraze doprinijele su ugroženosti jedne od najpoznatijih australijskih životinja.

Studije pokazuju pad u populaciji koala za 26 odsto u NSW u posljednjih 15 ili 20 godina, a država je proglasila ovu životinjsku vrstu ugroženom, dok se u drugim dijelovima zemlje istrebljuje.

U okviru plana izdvajanja novčanih sredstava, hiljade hektara će biti izdvojeno, sa ciljem održavanja prirodnog staništa torbara. Novčana sredstva će biti iskorištena za borbu protiv zaraza koje ugrožavaju koale, uključujući hlamidiju, koja kod ovih životinja može da prouzrokuje sljepilo, neplodnost ili smrt.

U okviru plana za spasavanje populacije koala biće otvorena i “vruća linija”, putem koje će biti moguće pozvati bolnicu ili prijaviti da se koale nalaze u nevolji.

Srna/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE