BiHPolitikaSkopljaković i Cvitanović: Odakle se finansira Čović i zašto optužuje opoziciju po...

Skopljaković i Cvitanović: Odakle se finansira Čović i zašto optužuje opoziciju po Dodikovom receptu

Komentirajući da prijedlog SDA za izmjenu Izbornog zakona uopće ne postoji, predsjednik HDZ-a je ustvrdio da se cijela strategija svodi na smanjenje uticaja hrvatskog naroda u Federaciji. Kaže i da je nekim snagama najvažnije zadržati status quo, te pokušati podijeliti HNS. A onda je ocijenio da dio međunarodnih zvaničnika to podržava i posmatra kao demokratizaciju političke scene.

„Intenzivno se razgovara s pojedinim strankama, potiče ih se, dobivaju novac, uključuju ih u neke projekte, ulaze u neke naše slabe točke, poput braniteljske populacije i problema njihova progona. No, te smo stvari zaustavili“, poručio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH za Večernji list.

Kada Čović govori da se nekome plaća da podjeli HNS, onda isključivo misli na HDZ 1990. Nakon godina podaništva ova stranka se drznula dovesti u pitanje rad Čovićeve nevladine organizacije, te jednoumlje HDZ-a koje u njoj vlada.

„Nitko, nikada, niti jednu marku u tom obliku HDZ-u 1990 niti je dao, niti je donirao. Postavljam kontra pitanje. Iz čega se finansira Dragan Čović? Gdje su novci iz javnih preduzeća? Gdje su toliki nestali novci iz proračuna na svim razinama? Možda ne bi bilo ni loše da imamo nekakav poticaj, jer u BiH, kada pravosuđe ne radi svoj posao, kada vlast koristi javna preduzeća kao vlastite bankomate, u potpunosti smo u podređenom položaju. Mislim da to izjavljuje iz straha, jer je evidentno da ta vlast nije ništa uradila i da će narod to prepoznati i sankcionirati i bez para“, kaže za TV1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Osvrnuo se lider devedesetke i na očito istu matricu Čovića i Dodika po pitanju predstavljanja opozicije kao stranih plaćenika.

„Jer to je jedini način opstanka na vlasti. Da neko razbija HNS?! Pa prije deset dana smo donijeli odluku da ostajemo u HNS-u. Usprkos svemu što nam rade!“, dodaje Cvitanović.

Mrvu pluralizma i demokratije u hrvatskom političkom tijelu donijela je i Hrvatska stranka BiH. Iako nisu dio, otvoreno kritiziraju rad i HNS-a i HDZ-a.

„Mislim da su to uobičajene priče i retorika koju vladajući puštaju u javnost. Mi nemamo zaista nikakvog stranog niti domaćeg finansijera. Niti tražimo od stranih investitora da nam u tom smislu kako oni to iznose. Ne možemo ne primjetiti da oni to rade sinkronizirano. Milorad Dodik to pokušava učiniti opoziciji u RS, a evo i u dijelu Federacije drugi to pokušavaju napraviti nama“, kaže za Dnevnik TV1 Božo Skopljaković, predsjednik HS BiH.

Odlučio je Čović konačno i progovoriti o navodima da i on i njegov partner sve više zastupaju ruske interese na Balkanu. Matrica opet poznata – Dodikova.

„Obavještajne i paraobavještajne strukture su krive za plasiranje informacija kako su bh. Hrvati na strani Rusa, da ja zagovaram interese Moskve“, dodaje Čović.

„Vrijedi se pitati kakvi su to ciljevi HDZ ako način na koji oni misle da se mogu ili trebaju ostvariti je kroz bilo kakvu alijansu sa Rusijom ili sa njihovim domaćim saveznicima u BiH? Stranka koja je stvarno opredjeljena za EU i NATO ne bi nikad pristala na takav pakt“, rekao je za portal Vijesti.ba Jasmin Mujanović, politički analitičar magazina Foreing Affairs.

A Čović ne samo da je u dugogodišnjem paktu s Miloradom Dodikom, već otvoreno opravdava jednostrane poteze dijela BiH – RS po pitanju članstva države u NATO-u.

„Vezano za NATO kao cjelovito rješenje, srpske stranke bez izuzetka traže rješenje koje će biti do kraja izbalansirano sa Republikom Srbijom. S te strane to treba uvažavati“, kaže Čović.

Postavlja se ipak pitanje radi li se o preuranjenoj izbornoj kampanji, ili je Čović zaista skrenuo put zaštite ruskih interesa na Balkanu. Za Dodika je to već odavno poznato, jer pozivanje na vojnu neutralnost RS i praćenje stava Srbije, koja je i sada puno bliža NATO-u nego što će BiH biti i u narednih desetak godina, nije ništa drugo do zaštita interesa Moskve u BiH, pa i u regiji.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE