■Aktuelno■Film reditelja Tarika Hodžića "Scream for me Sarajevo" pobjednik Tuzla Film Festivala

Film reditelja Tarika Hodžića “Scream for me Sarajevo” pobjednik Tuzla Film Festivala

Film prati događaje vezane uz nastup Brucea Dickinsona, frontmena grupe Iron Maiden, u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru u zimu 1992.

Okvir njegove priče su sarajevske ratne godine i jedan od vrlo posebnih trenutaka, kada se 1994. u grad pod opsadom, u pravoj samoubilačkoj avanturi, probio pjevač grupe Iron Maiden, Bruce Dickinson, i izveo nevjerovatni rock koncert što je ušao u mit. No, puno više od tog okvira, istkanog nizom tragičnih epizoda i stalnim prkosom pred užasima rata, ”Scream for me Sarajevo” prvenstveno slavi nadu, optimizam, vjeru u čovjeka, slobodu.

Svoju je premijeru imao na 22. Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija natjecateljskog programa dokumentarnog filma, Nagradu za ljudska prava i Nagradu publike za najbolji dokumentarni film koja mu je dodijelila najveću ocijenu u historiji SFF-a.

Film je pobjednik je 12. DOKUArta, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Bjelovaru, s najboljom ocjenom publike u povijesti festivala. Bjelovarski festival već tradicionalno dodjeljuje tek dvije nagrade, Nagradu publike i Nagradu žirija, koje su ove godine otišle na istu adresu.

Specijalno priznanje festivalskog žirija Solo Positivo Film Festivala koji je ove godine svoj dom našao u Šibeniku dobila je potresna priča Scream for me Sarajevo.

Nakon prestižnog američkog Rhode Island International Film Festivala, 12. 8., i jednog još uvijek malog festivala muzičkih dokumentaraca dokuMfest u Zenici, 23. 9. (gdje je proglašem najboljim ostvarenjem), ”Scream” je 26. 9. prikazan u Londonu, na festivalu War Child – i dobio ovacije publike, te izraze fasciniranosti vrlo uglednih umjetnika.

Ono što je Tanovićeva ”Ničija zemlja” prije 16 godina učinila za igrani film BiH kinematografije, u žanru dokumentarnih sada čini ”Scream for me Sarajevo”.

Jedno je sigurno, film “Scream for me Sarajevo” ide festivalskim životom i nastavlja fascinirati svijet.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE