BiHPočinje izgradnja najvećeg stambenog objekta u BiH: Kako će izgledati Sarajevo Tower

Počinje izgradnja najvećeg stambenog objekta u BiH: Kako će izgledati Sarajevo Tower

S više od tri godine zakašnjenja počinje izgradnja najveće stambene zgrade u BiH – Sarajevo Towera. Riješeni su svi imovinsko-pravni sporovi i arhitektonsko rješenje Dušana Jovanovića, vlasnika sarajevskog biroa ”Argentaria”, napokon će postati stvarnost.

Kompleks Sarajevo Tower prostirat će se na oko 70.000 kvadratnih metara poslovnog i dominantno stambenog prostora, a objekat će imati 30 spratova (-3+P+26). U podzemne tri etaže biće smješteno oko 600 garažnih mjesta, zajedničke prostorije (podstanica, sprinkler stanica, ostave i sl.). Poslovni prostori su na prizemlju do drugog sprata i zauzimat će površinu od 10.000 m2. U okviru dijela namijenjenog za poslovne prostore planiran je i tržni centar, vrtić, tri salona, zubarska ordinacija…

Stambeni dio sadržavat će više od 400 stambenih jedinica, pri čemu će kupci imati mogućnost da oblikuju unutrašnji raspored prostorija prema vlastitim potrebama i mogućnost da biraju materijal za finalnu ugradnju.

Na vijest da sarajevska građevinska kompanija ANS Drive u suradnji s partnerom iz Kuvajta počinje izgradnju najvećeg stambeno-poslovnog objekta u Sarajevu, mnogi su skeptično zavrtili glavom. Tržište nekretnina u cijeloj BiH, pa i u glavnom gradu države, nakon drastičnog pada 2009. godine još se nije oporavilo, ponuda je daleko iznad potražnje a cijene se već godinama drže na rekordno niskoj razini.

Pa ipak, ANS Drive i kuvajtski investitor Smart Invest spremni su u stanogradnju investirati vrtoglavih 100 miliona KM, što je zapravo najveća pojedinačna investicija u takvu vrstu objekata nakon rata u cijeloj BiH.

Suprotno većinskom mišljenju da je tržište stanova u glavnom gradu BiH uveliko zasićeno i da su nekretnine potcijenjene, arhitekta projekta „Sarajevo Tower“ Dušan Jovanović, vlasnik studija Argentaria, tvrdi suprotno. Jovanović je uvjeren da na tržištu još ima dovoljno prostora, ali za kvalitetne građevinske projekte namijenjene za poznati segment kupaca.

„Cijene nekretnina su pale u posljednjih pet godina, ali najviše su pale cijene nekvalitetnim nekretninama, na lošim lokacijama, dok su cijene kvalitetnih nekretnina i dalje stabilne“, kaže Jovanović za “Slobodnu Bosnu”, a kao dokaz za ovu tvrdnju navodi relativni svjež primjer iz vlastitog iskustva.

Prije nekoliko godine ANS Drive je dovršio izgradnju stambene zgrade na Dolac Malti u Sarajevu s oko 170 stanova, koju je također projektovao Jovanovićev studio „Argentaria“, pri čemu je 80 posto stanova prodato još u toku izgradnje!

„Kada je izgradnja završena, već su svi stanovi bili prodati a, sudeći po interesu kupaca, mogli smo ih prodati još toliko. Tržište je vrlo pozitivno reagovalo na našu ponudu i to nas je ohrabrilo da nastavimo istim smjerom“, kazao je Jovanović za „Slobodnu Bosnu“

Nova stambeno-poslovna zgrada „Sarajevo Tower“ naslanjat će se na pozitivna iskustva projekta „Malta“. Direktor građevinske firme ANS Drive Asmir Dževlan za Slobodnu Bosnu otkriva „tajnu“ poslovnog uspjeha s izgradnjom i prodajom nekretnina.

„Tri su presudna faktora za uspješan projekat: kvalitetna izgradnja, dobra lokacija i realne cijene. Mi smo u zgradi ‘Malta’ doslovno svaki stan prilagodili željama kupaca: pomjerali smo pregradne zidove preme njihovim željama, mijenjali raspored i lokaciju prostorija, od trosobnog stana pravili smo dvosobni s većim prostorijama… Kupci imaju različite želje, navike, potrebe i logično je da mi stanove prilagođavamo kupcima a ne da se kupci prilagođavaju stanovima“, kaže Dževlan, napominjući da kupci stanova naročito obraćaju pažnju na izbor lokacije (udaljenost objekta od gradskog prijevoza) te na parking prostor. U zgradi „Malta“ za svaki stan osigurano je parking mjesto u podzemnim garažama, te dodatnih pedesetak parking mjesta za goste.

Identičan model primijenit će se i kod izgradnje „Sarajevo Towera“.

visoko.ba/slobodna-bosna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE