92.000 blokiranih računa poslovnih subjekata

Centralna banka BiH objavila je ažurirane podatke o blokiranim računima poslovnih subjekata u BiH, prema kojima je, zaključno sa današnjim danom, bilo blokirano 91.999 računa poslovnih subjekata, dok 50.483 firme imaju 
I u ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke, koji sadrži 3.673 stranice, kao i ranije, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima privredna preduzeća, zdravstvene organizacije, udruženja, zadruge, subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima, sportske organizacije.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Iz Centralne banke BiH saopšteno je da su na popisu računa uočljive dvije razlike u odnosu na brojeve u prethodnom popisu.

Navedene razlike su direktni efekat izvršene dogradnje Јedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u BiH, jer je Centralna banka zatražila od komercijalnih banaka da ažuriraju popis blokiranih računa.

Prva uočljiva razlika je u broju poslovnih subjekata koji imaju blokiran najmanje jedan račun, koji je sada smanjen u odnosu na ranije izvještaje, što je posljedica ažuriranja podataka od komercijalnih banaka.

Druga uočljiva razlika je u ukupnom broju blokiranih računa poslovnih subjekata, koji je sada povećan u odnosu na ranije izvještaje, što je logična posljedica dogradnje Јedinstvenog registra, u kojem se sada nalaze svi računi poslovnih subjekata, a ne samo transakcioni, kao ranije, navodi se u saopštenju.