9. maja 1954. – Prva zvanična rukometna utakmica odigrana u Visokom

64. GODINE OD PRVE RUKOMETNE UTAKMICE U VISOKOM
9. MAJ 1954.

U Ljetopisu visočke Gimnazije stoji zapisano da je prva zvanična rukometna utakmica odigrana u Visokom 9. maja 1954. na Dan pobjede nad fažizmom, između “Mladosti” iz Visokog i “Elana”, Sportskog društva Druge sarajevske gimnazije.
(Prije prve zvanične rukometne utakmice u Visokom bilo nekoliko “pripremnih” sa ekipama Vojnog garnizona Visoko i učenicima Franjevačke gimnazije.)

Toga 9. maja 1954. prepuno gledalište školske omladine ispred Franjevačkog samostana, na tada jedinom rukometnom igralištu sa podlogom od utabanog šljunka, bilo je svjedokom rađanja novog sporta u Visokom.

Ostaje zanimljivost da su na toj utakmici prodate tri ulaznice, sa prihodom od 90 dinara, a kupili su ih Salem Oruč-Nane, Rešad Smajlović-Arneri i Asim Hajrić-Kriks.

Iako poraženi rezultatom 9:25, kao pobjednici izašli su iz ovog istorijskog susreta, oni koji su nastupili za visočku “Mladost”, a to su: Malić, Handžić, Vuković, Simonović, Mojsilović, Ostojić, Bonić, Đokić, Perenda, Vulić i Protuđer, sa trenerom, nastavnikom Semić Feridom.

Inače, rukometni klub u Visokom osnovan je 19. februara 1954. Ime Mladost je nosio do 1960., potom Bosna, pa Vitex, da bi 1991. vratio stari (i aktuelni) naziv – Bosna.
Izvor: Zdenko Antović