80 prezentacija tokom 2019. godine

Bio je potreban ogroman promotivni napor da bi Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ imala najuspješniju godinu iza sebe, s desetinama hiljada posjeta, brojnim svjetskim i domaćim medijima te volonterima i istraživačima. Jako puno energije, vremena i novca je uloženo u privlačenje čitvog svijeta u gradić Visoko, u nesigurnu i nerazvijenu Bosnu i Hercegovinu.

Primjera radi, osnivač Fondacije i pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić održao je ukupno 40 višesatnih predavanja u 31 gradu, u 12 država i na pet kontinenata. Posjetio je Australiju, Aziju, Afriku, Europu i Sjevernu Ameriku i to sve o svom trošku.

Među njima su milionski gradovi kao New Delhi, Hanoi, Ho Ši Min, Amsterdam, Zagreb, Oslo, Melbourne, Brisbane, Istanbul, Montreal i Milanu. Također na listi su i manji gradovi kao Bolonja, Sarajevo, Ljubljana, Trondheim, Novo Mesto, Bihać ili Aswan. Uz njih su i mjesta kao norveški Lilehamer i Alvdal, kanadski Granby i Harrington, slovenska Izola, Cerknica i Žiri, italijanska Guasila i Damanhur, te Visoko i Vogošća.

Ove godine dr. Osmanagić je predavao u Nizozemskoj, Norveškoj, Vijetnamu, Australiji, Turskoj, BiH, Kanadi, Sloveniji, Italiji, Indiji, Hrvatskoj i Egiptu.

Nakon što pozove i primi goste, on ih sa svojim timom i primjereno dočeka. Trideset šest vodiča Fondacije je provelo desetine hiljda posjetilaca kroz tunele, piramide, ali i Zavidoviće, Sarajevo ili Mostar. Dr. Osmanagić je lično primio nekoliko hiljada posjetilaca vodeći ih na višesatne ture. Ove godine u njegovom rasporedu je zabilježeno 40 grupa iz SAD, Slovenije, Češke, Švedske, Bugarske, Nizozemske, Indije, Mađarske, Kine, Japana, Singapura, Rumunije, Hrvatske, BiH, Slovačke, Austrije, Norveške i Španije.

To je ukupno 80 prezentacija tokom 2019. godine.

Direktor Fondacije dao je desetine intervjua za medije i snimio niz dokumentarnih filmova. Ističemo snimanje filmova za TV kanal ‘Discovery’, europsku televiziju ARTE, BBC, rusku REN TV, RTV SLO, ali i domaće TV stanice (BHT, Federalna TV, Hayat TV, RTV SA, TV Alfa, RTV Visoko, TV Vogošća). Tu su i domaće radio stanice (radio Mostar, radio Slon, radio BH dijaspore, radio M). Osmanagić je bio vrlo aktivan sa internet radio stanicama iz SAD, Velike Britanije i Poljske.

Ipak, ove godine, posebnu pažnju je posvetio najbrže rastućem mediju u svijetu – youtube TV stanicama. Niz posjetilaca je došlo u Visoko i snimilo priloge o bosanskim piramidama koje su imale poseban dio s intervjuima s njihovim pronalazačem. Fondacija je ove godine snimila i sedam dvojezičnih dokumentarca koje je plasirala putem svoje, ali i drugih youtube televizija širom svijeta.

Vrlo su zapaženi intervjui dr. Osmanagića na youtube kanalima u regionu, u Srbiji i Hrvatskoj, sa stotinama hiljada pregleda.

Ovo je jedinstven slučaj u svijetu kako se jedan društveno važan projekt promotivno razvija bez ikakvih dotacija državnih organa.

Fondacija ne optererćuje budžete raznih nivoa vlasti, već upravo suprotno. Puni ih.

http://piramidasunca.ba/