Zanimljivosti75 godina najpoznatijeg mačka i miša

75 godina najpoznatijeg mačka i miša

Sjećate li se najpoznatijeg mačka i miša koji hodaju na dvije noge – Toma i Jerryja? Bio je i ostao jedan od ponajboljih i najpopularnijih crtanih filmova u svijetu.

„Tom and Jerry“  je crtani koji je svako gledao, barem jednom. To je priča o plavom mačku Tomu i smeđem mišu Jerryju, koji su vječiti neprijatelji. Bilo je ukupno 114 kratkih epizoda. Od prve do zadnje epizode – Tom je lovio Jerryja, samo su se izmjenjivali načini na koji se međusobno nadmudruju.

Prvi crtani film izašao je 1940, a scenarist i direktor su William Hanna i Joseph Barbera. Od 1940. do 1958. bio je pod produkcijom kompanije Metro-Goldwyn Mayer, a 1960-ih Tom i Jerry su se ponovno pojavili u seriji crtanih filmova pod produkcijom Hanna-Barbera Productions i Filmation Studios.

U tom periodu su osvojili sedam “Oscara” za animirane kratke filmove.

Danas se ne pojavljuju često na domaćim programima, a kada ih slučajno ‘ uhvatite’ sigurno je da ćete njihove avanture pregledati do kraja.

https://www.youtube.com/watch?v=PLUs6G–gx0


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE