65 godina od Schumanovog poziva Evropi na ujedinjenje

628

9. maj se obilježava kao Dan Evrope, budući da označava prijelomni trenutak u kojem je definisan budući izgled Evrope. Pet godina nakon njemačke kapitulacije, 9. maja 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja današnje Evropske unije.

Mogherini: Jedinstvo i dalje ostaje najveća snaga evropskog bloka

Evropska unija ujedinjena je u borbi protiv ekstremizma i organizovanog kriminala, a jedinstvo i dalje ostaje najveća snaga evropskog bloka, navodi se u saopćenju visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini povodom 9. maja, Dana Evrope.

“Mir i prosperitet zasnovani na istinskoj predanosti osnovnim pravima, demokratiji i vladavini prava ne mogu se uzimati zdravo za gotovo. Oni zahtijevaju kontinuirani rad, pažljivo njegovanje i zaštitu”, navodi se u saopćenju.

Mogherini, koja je i potpredsjednica Evropske komisije, rekla je da je odgovornost bloka da kod povreda međunarodnog prava i prezira prema ljudskom dostojanstvu drugih, djeluje s ciljem zaštite osnovnih vrijednosti i interesa koje dijele ljudi širom svijeta.

Ona je rekla da je EU svakodnevni mirovni projekat, te da će blok nastaviti da radi zajednički na rješavanju negativnih utjecaja klimatskih promjena i osiguranja energetske budućnosti.

“Svaka članica, veća i manja, stara ili nova, ima svoje mjesto za stolom i jednako vrijedan glas. Izgradnja jedinstva iz različitosti zna biti teška, ali stalna saradnja i strpljivi pregovori nas dovode do čvrstog konsenzusa”, rekla je ona, dodajući da se to mora postići i na globalnom nivou.

Mogerini je podsjetila da je 1950. godine Robert Schuman pozvao narode Evrope na ujedinjenje, da se rat na evropskom kontinentu više nikada ne ponovi.

“Sada, 65 godina kasnije, njegova poruka mira i jedinstva važna je danas, jednako kao i prije”, rekla je ona, dodajući da završetak rata podrazumijeva prevladavanje podjela i ujedinjenje bivših neprijatelja, kao i davanje udjela mladim generacijama u njihovoj budućnosti.

Ona je istakla da je tokom godina evropska zajednica narasla sa šest do dvadeset osam članica i postala najveći mirovni projekat u svijetu.

“Evropska unija je projekt za budućnost”, rekla je ona, ističući da EU radi podizanju globalnih standarda kako bi svako imao čistu vodu za piće i čist zrak, uz uživanje visokog standarda života i kvalitete proizvoda koje imamo u Evropi.

“Radimo s partnerima širom svijeta na ulaganjima u obrazovanje i inovacije u otvaranju svijeta mogućnosti, čak i onima koji su rođeni u siromaštvu i sukobima”, rekla je ona i pozvala sve širom svijeta da se pridruže u zajedničkim naporima na izgradnji svijeta u kome ljudi, bez obzira na to ko su i gdje žive, imaju slobodu da odlučuju o svom postojanju i bore se za svoje snove.

Dan za slavlje, ali i razmišljanje

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn poručio je povodom Dana Evrope da posvećena politika proširenja i aktivnija politika susjedstva predstavljaju prirodan nastavak procesa koji su osnivači ujedinjene Evrope pokrenuli prije 65 godina.

“Dan Evrope je dan za slavlje, ali i razmišljanje. Godine 1950, francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju novog vida političke i ekonomske saradnje u Evropi prema kojoj bi rat u Evropi bio nezamisliv. To je bio odlučujući korak za stvaranje ujedinjene Evrope i prvo poglavlje u našoj evropskoj priči o uspjehu”, naveo je Hahn.

On je istakao da se u vrijeme finansijske krize i previranja ponekad zaboravlja šta je Evropa donijela – ne samo sve većem broju zemalja članica, nego posebno svojim stanovnicima: dugotrajan mir, političku stabilnost i rastući napredak.

“Sada je cilj EU da uveća uspjeh van svojih granica, da učini rat u svom susjedstvu nezamislivim i da pomogne partnerskim zemljama da se politički i ekonomski transformišu. Kako bismo ostvarili ovaj cilj, kao prvo vrlo tijesno sarađujemo sa zemljama koje imaju izglede da postanu članice EU-a, putem politike proširenja”, napomenuo je Hahn.

On je ocijenio da su šanse tih zemalja stvarne, a da je ispunjenje strogih, ali pravednih uslova pridruživanja zahtjevan proces.

“Njihovi stanovnici imaju legitimnu želju da dijele pogodnosti članstva u EU-u, kao što su otvorene granice i jedinstveno tržište, koje uživaju današnji stanovnici EU-a, te svi ostajemo čvrsto posvećeni ideji da im pomažemo na evropskom putu”, naglasio je Hahn.

Kao drugo, ističe Hahn, dogovorili smo usko partnerstvo sa istočnim i južnim susjedima sa kojima imamo zajedničke interese, te želimo maksimalno da iskoristimo prilike koje nudi tijesna saradnja.

“To je jedan ambiciozan, ali ključan cilj. I na jugu i na istoku dešavaju se ljudske tragedije, od oružanih sukoba do očaja migranata koji stavljaju svoje živote na kocku sa vrlo malo nade u bolju budućnost”, naveo je Hahn.

On smatra da stanje u susjedstvu EU zahtijeva efikasnu i dobro koordinisanu zajedničku akciju. “EU je dio rješenja, ali mora da uradi više i bolje. Zato smo pokrenuli opširnu reviziju Politike proširenja EU-a kako bismo je učinili izdržljivijom i efikasnijom”, napomenuo je Hahn.

On je dodao da Evropa ima odgovornost prema svojim susjedima, te jasan lični interes da se angažuje tako što će: pružati pomoć ljudima u nevolji, pružati pomoć u reformskim planovima, te se čvrsto držati svojih ideja i vrijednosti.

Komentari

komentara