ZanimljivostiPaprike punjene krompirom mnogima su omiljeno ljetno jelo, imamo najjednostavniji recept

Paprike punjene krompirom mnogima su omiljeno ljetno jelo, imamo najjednostavniji recept

Mnogima omiljeno ljetno jelo su punjene paprike. I dok neki preferiraju one punjene mesom i rižom, drugima su drže paprike punjene krompirom.

Ovo tradicionalno bh. jelo se najčešće spravlja “po starinski”, od osnovnih namirnica, no želite li ga “nadograditi”, svakako možete i to na više načina.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg krompira
  • 1 veća glavica luka
  • 2 režnja bijelog luka
  • sol
  • svježe mljeveni biber
  • 2 kašikice slatke mljevene paprike, može i dimljena
  • 1 dcl ulja
  • 8 srednje velikih paprika

Krompir naribajte ili narežite na male kocke.

Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.

Krompir ocijedite (pogotovo ako je riban) pa mu redom dodajte luk, bijeli luk, sol, biber, slatku papriku i ulje. Sve sastojke jako dobro izmiješajte.

Papriku operite, a zatim joj odrežite gornji i punite smjesom od krompira, ali nemojte previše tiskati da punjenje ne bi bilo nabijeno.

Vatrostalnu posudu nauljite i slažite ovako punjene paprike jednu do druge. Ostatak smjese od krompira rasporedite u posudu između paprika, dodatno posolite i nauljiti te stavite peći u prethodno zagrijanu rernu. Temperaturu sad podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grijača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu ventilacijske pećnice.

Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete preliti s 1.5 dcl mlijeka ili sa 100 g vrhnja umiješanog s 1 dcl vode, i dodatno zapeći još 10 minuta u rerni.

Poslužite tople uz hladan kajmak.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE