ZanimljivostiSedam neobičnih znakova koji ukazuju na dijabetes

Sedam neobičnih znakova koji ukazuju na dijabetes

Mnogi žive s dijabetesom bez dijagnosticiranja, a to bi moglo biti zbog neobičnijih simptoma koje ljudi teško mogu prepoznati.

Hronična bolest, zbog koje tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili se bori da pravilno koristi inzulin, uzrokuje da tijelo ima previše glukoze u krvi.

Postoji jedanaest znakova na koje pacijenti mogu obratiti pažnju, uključujući prilično jasne mirise daha. Ostali pokazatelji mogu uključivati ​​promjene raspoloženja i promjenu seksualnih navika.

Tamnija koža na vratu

Tamnija koža može biti potencijalni pokazatelj, ali posebno fleke na vašem vratu. Stanje, koje je također poznato kao acanthosis nigricans (AN), također se može naći u preponama i pazuhu.

Voćni dah

Ovaj simptom je prilično neobičan, ali je posebno poznat kao dijabetička ketoacidoza. Liječnici su vam savjetovali da u dahu provjerite ima li voćnog mirisa. Rečeno je da je stanje teška nuspojava i zahvaćeni su pozvani da potraže medicinsku pomoć. Višak ketona u krvotoku obično izlazi iz tijela kroz urin. Međutim, kada tijelo počne razgrađivati ​​masne stanice za energiju kao zamjenu za nemogućnost korištenja inzulina, to može rezultirati voćnim dahom.

Vrtoglavica

Drugi simptom je naveden kao vrtoglavica jer dijabetes može uzrokovati mučninu i vrtoglavicu zbog visokog šećera u krvi. Povećanje visokog nivoa glukoze može uzrokovati stalno mokrenje, što može dovesti do dehidracije. Ako postanete dehidrirani, to također može ometati vaše pamćenje.

Seksualna disfunkcija

Muškarci sa dijabetesom tipa 2 su upozoreni da može biti teško postići erekciju. Nažalost, erektilna disfunkcija je označena kao pokazatelj dijabetesa zbog visokog šećera u krvi. To je zato što može poremetiti živce i krvne sudove koji potiskuju krv do penisa. Iako se uglavnom javlja kod muškaraca, žene pogođene visokim šećerom u krvi mogu biti pogođene niskim uzbuđenjem.

Ponavljajuće infekcije

Nažalost, dijabetes može oslabiti vaš imunološki sistem što vas može učiniti sklonijim razvoju infekcija koje se ponavljaju kao što su gljivične ili kožne infekcije.

Promjene raspoloženja

Još jedan znak nedijagnosticiranog dijabetesa može biti promjena u vašem raspoloženju kao što je osjećaj razdražljivosti nego inače. Promjene raspoloženja mogu biti posljedica iznenadnih promjena šećera u krvi, to se može dogoditi i sa niskim ili iznad normalnih nivoa šećera u krvi. Međutim, kaže se da je iritantni osjećaj samo privremen, a očekuje se da će se normalnije emocije vratiti kada vaši nivoi postanu stabilniji.

Svrab

Drugi pokazatelj da možda imate dijabetes je iznenadni osjećaj svraba ili ljuštenja kože, posebno na rukama i stopalima. Pacijenti koji ostaju nedijagnosticirani mogu imati oštećena nervna vlakna što dovodi do svraba. Nadalje, može doći do oslabljene cirkulacije u vašim udovima ako doživite oštećenje krvnih sudova.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE