Lokalne TemePozitivno Visoko"Zoblak" novi projekat Visočanina Amira Smajevića i dvojice prijatelja

“Zoblak” novi projekat Visočanina Amira Smajevića i dvojice prijatelja

Visočanin Amir Smajević zajedno sa dvojicom prijatelja pokrenuo je novi start-up projekat nazvan “Zoblak” (skraćeno od Zeleni oblak, “zeleni” zato sto se odnosi na green technology, poboljšanje poljoprivrede, a “oblak” zbog toga što se oslanja na cloud computing infrastrukturu).

“U principu, radi se o primjeni IoT (Internet of Things) u poljoprivredi. Ideja je napraviti domaći servis koji bi predstavljao podršku i olakšanje novom trendu u BiH – oživljavanju poljoprivrednog sektora. Osnovni koncept se svodi na korištenje novih tehnologija kako bi se ljudima olakšao neki repetitivni posao tipa zaljevanje, očitavanje vrijednosti i odrađivanje određenih akcija, baza znanja, uvezivanje proizvođaca, itd. Ideja je bila da vidimo kako doći do proizvođaca (malina, jagoda…).” – izjavio je za Visoko.co.ba Amir Smajević.

O čemu se radi možete pogledati na web stranici start-upa koja još nije zvanično i završena: http://www.zoblak.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE