NaslovnicaBiHDodijeljena t...

Dodijeljena tradicionalna priznanja BIHAMK-a

Protekle sedmice svečanom Skupštinom u Sarajevu Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je obilježio Dan BIHAMK-a.

Svečana sjednica Skupštine je bila prilika za osvrt na rezultate ostvarene u protekloj godini te prigoda da se na simboličan način posebnim priznanjima BIHAMK-a  zahvali jednom broju kolektiva i pojedinaca.

U prisustvu članova Skupštine i brojnih zvanica, tokom svečane Skupštine, za poseban doprinos ostvarenju programskih ciljeva i zadataka BIHAMK-a, dodijeljeno je 11 kolektivnih i 15 individualnih priznanja, zlatnih i srebrenih plaketa i znački kao i priznanja “Najuspješnija škola” i “Najuspješniji nastavnik”. Na osnovu rezultata ostvarenih u prošlogodišnjem ciklusu saobraćajno/prometno-obrazovnih takmičenja/natjecanja,  najuspješnijom školom  proglašena je OŠ “Fra Mije Čuića” – Bukovica (Tomislavgrad) kojoj je pored priznanja pripala i materijalna nagrada – biciklo i biciklistička kaciga za rad saobraćajne/prometne sekcije. Za najuspješnijeg nastavnika proglašen je Darko Meštrović,  nastavnik u istoj školi, kojem je pored priznanja pripala i novčana nagrada u iznosu od 500 KM.

bihamk rasim kadic 3Uspješna godina

Prošle godine BIHAMK je uprkos nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, realizovao svoja najvažnija programska opredjeljenja. Zadržan je trend rasta broja članova te je, uz premašaj godišnjeg plana, sa ukupnim brojem od  48.929 članova  ostvarena rekordna masovnost Kluba od njegovog osnivanja. U odnosu na 2014. godinu, ostvareno  povećanje broja članova iznosi 20%, što je uz procenat produženja članstva na ukupnom godišnjem nivou od 75,1 %  i podatak o višegodišnjem kontinuiranom rastu broja članova najbolji pokazatelj povjerenja vozača u BIHAMK i kvalitet njegovih usluga.

Kontinuiran rast broja pruženih usluga bilježi i BIHAMK Asistencija koja je protekle godine realizovala ukupno 46.590  intervencija, i to 25.663 intervencija tehničke pomoći i 19.927 usluga prevoza neispravnih, odnosno havarisanih vozila. U odnosu na 2014.godinu, ukupan broj intervencija pomoći na cesti veći je za 919 intervencija. U Pozivnom centru BIHAMK-a, glavnom punktu za obradu zahtjeva korisnika usluga pomoći na cesti, registrovano je ukupno 641.189 poziva.

BIHAMK je protekle godine organizovao niz saobraćajno/prometno-preventivnih aktivnosti kojima je obuhvaćen veliki broj učesnika – od predškolske i školske populacije do vozača svih starosnih grupa. Podijeljeno je na desetine hiljada/tisuća raznih brošura i letaka, samo kroz tradicionalne sezonske saobraćajno/prometno-preventivne akcije pregledano blizu 2.000 vozila.

Ciklus saobraćajno/prometno-obrazovnog takmičenja/natjecanja okupio je oko 20.000 učenika osnovnih škola koji su se takmičili u poznavanju saobraćajnih/prometnoh propisa i spretnosti vožnje bicikla na specijalnom poligonu. Ekipa BIHAMK-a izabrana na ovom takmičenju/nastjecvanju predstavljala je BiH na 30. FIA Evropskom takmičenju/natjecasnju i osvojila 6.mjesto nastavljajući kontinuitet postizanja dobrih rezultata.

Od značajnijih saobraćajno/prometno-preventivnih aktivnosti iz protekle godine izdvaja se projekat „Analiza uticaja cestovnog saobraćaja/prometa na kvalitet životne sredine u Kantonu Sarajevo s prijedlogom mjera za poboljšanje“  koji je BIHAMK realizovao uz podršku  Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Projekat je imao za cilj da sveobuhvatnom analizom utvrdi udio zagađenja  cestovnog saobraćaja/prometa na okoliš u KS te da predloži mjere za poboljšanje stanja.
bihamk rasim kadic 1BIHAMK je uložio značajne stručne napore i sredstva u promociju niza globalnih kampanja FIA-e i FIA Fondacije, a u spomenutom kontekstu treba istaći BIHAMK-ovu uspješnu realizaciju evropskih kampanja „Razmislite – biciklisti su dio saobraćaja/prometa“ („Think bikes“), te „Evropski dan bez automobila“.

2015. godina bila je veoma uspješna na polju međunarodne saradnje tokom koje su relevantni predstavnici BIHAMK-a aktivnim učešćem doprinijeli uspješnoj realizaciji svih značajnihih međunarodnih skupova u okviru međunarodne mreže auto-moto i touring organizacija. Cijela protekla godina bila je ispunjena uspješno realiziranim aktivnostima vezanim za BIHAMK-ovo djelovanje na potpredsjedničkoj funkciju u okviru FIA  Koordinacijskog foruma klubova Centralne i Istočne Evrope (COFO).

Tokom protekle godine BIHAMK u.g. i preduzeća (“firme kćerke”) u stopostotnom vlasništvu BIHAMK-a poslovala su pozitvno, i u okviru planiranih projekcija.

Rezultati ostvareni u protekloj godini predstavljaju značajan podsticaj za uspješan nastavak aktivnosti  BIHAMK-a i u narednom periodu u cilju daljeg jačanja ugleda i ekonomske pozicije kluba.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.