Lokalne TemeRagib Vranac: Nepostojanje Federalnog zakona o šumama, bespravne sječe i zauzimanje šumskog...

Ragib Vranac: Nepostojanje Federalnog zakona o šumama, bespravne sječe i zauzimanje šumskog zemljišta na području Visokog, ZDK i FBiH

Dobro je da gospođa Zubić reaguje što Federalnog zakona o šumama nema već šest godina, ali razlog zbog koga je isti oboren od ustavnog suda je itekako važan, a to su prava lokalnih zajednica od eksploatisane drvne mase s njihovog područja koja su procentom utvrđena u zakonu i nisu sporna. Sporan je samo način isplate istih i koliko se sjećam prošle godine su općine Vareš i Olovo nakon tužbi po ovom osnovu potpisale protokol sa kantonalnim premijerom o načinu isplate istih.

Ključan problem su masovne bespravne sječe šume i masovno bespravno krčenje i zauzimanje šumskog zemljišta na području cijele Federacije, ZDK i Općine Visoko te postojeće zakonsko rješenje kojim su za sprečavanje istih “NADLEŽNI” Kantonalne uprave za šumarstvo i u novom prednacrtu Zakona o šumama FBiH  “ČUVANJE ŠUMA” je organizovano drugačije upravo zbog ovakve katastrofalne situacije, pa se Federalna uprava za šumarstvo i sve Kantonalne uprave ukidaju.

Stoga je razlog spominjanja Zakona o šumama gospođe Zubić na Federalnom parlamentu skoro pa iluzoran jer ako se ovakvo stanje nastavi lokalne zajednice uskoro neće imati nikakav prihod po ovom osnovu. Dobro je da je Općinsko vijeće na zadnjoj sjednici u prostornom planu predvidjelo još vodozaštitnih zona, ako je to stvarni razlog, a ne neki drugi. Problem u Zimči nikad nije bila legalna sječa ogrijevnog drveta za stanovnike te MZ koji su to uvijek tražili i trebali i nekad Šumska uprava, a i danas ŠPD su isključivo planirali i vršili doznaku drvne mase isključivo samo onoliko koliko je potrebno za lokalno stanovništvo. Od kad je čuvanje šuma u “nadležnosti” KUŠ Zenica odjeljenje Visoko, a to je od 2005.god. pojavile su se organizovane kriminalne grupe dobro poznate i policiji koje nesmetano vrše masovne bespravne sječe i uništavaju kompletan drvni fond koji smo teškom mukom sačuvali i preveli u visoku šumu, a naročito na području “Tutnjeva brda” i “Alibegovića potoka” gdje su kaptaže za vodosnabdijevanje.

Ako se isti ne zaustave uskoro će te vodozaštitne zone biti potpuno “gole”. Jedini efikasan način obzirom da KUŠ i lokalna policija ništa ne poduzimaju da se isti zaustave je nalog tužioca o pljenidbi traktora, motornih pila, neregistrovanih džipova i vozila i specijalci koji će tu akciju izvesti. Brigu o “neadekvatnim” mjerama za zaštitu državne od strane nadležnih na općini Visoko je iskazala i Federalna Uprava za inspekcijske poslove, o čemu sam već pisao i Općinskom vijeću, ali bez ikakve reakcije.

Smatram da bi svi vijećnici i zastupnici na svim nivoima vlast bez obzira na stranačku pripadnost morali reagovati jer se radi o kritičnom stanju iz ove oblasti na općini Visoko.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE