PreporukaLikeDanski proizvođač ne želi da se Lego kockice koriste za političku poruku

Danski proizvođač ne želi da se Lego kockice koriste za političku poruku

Nakon lavine kritika zbog odbijanja prodaje Lego kockica kineskom umjetniku i disidentu Aiju Weiweiju, koji je legendarne graditeljske kocke za djecu poželio iskoristiti u novoj izložbi, poznati danski proizvođač igračaka objavio je da mijenja politiku u veleprodaji svojih proizvoda.

Odsad Lego neće pitati kupce zbog čega kupuju Lego kockice, nego će od kupaca, ako Lego igračke koriste za projekte povezane s političkim istupom, tražiti da naznače da kompanija nema veze s političkom porukom projekta.

Lego je prošlog listopada odbio prodati Lego kocke jednom od vodećih svjetskih suvremenih umjetnika, navodeći kako je politika kompanije da se njihove igračke ne koriste za političke svrhe, čime je razbjesnio njegove poklonike i izazvao oštru reakciju samog umjetnika. Weiwei je optužio Lego za diskriminaciju i cenzuru te pokušaj ograničavanja političke umjetnosti. Osim toga, odluku Lega povezao je s poslovnim interesima te kompanije u Kini, odnosno tadašnjom najavom britanske tvrtke Merlin Entertainments o otvaranju tematskog parka Legoland u Šangaju.

Donacije sa svih strana svijeta

Na kraju priče umjetnik je omiljene dječke kocke dobio od građana širom svijeta, koji su mu ih masovno donirali.

Weiwei je nakon Legove izjave na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju na kojoj dječak stavlja Lego kocke na njegovu glavu. Kockama koje su mu poslali pristaše Weiwei je napravio izložbu portreta poznatih političkih disidenata, a problem s Legom inspirirao je seriju umjetničkih djela koja su predstavljala njegov komentar na slobodu govora i političku umjetnost.

Kineske su vlasti, podsjetimo, 2011. godine oduzele putovnicu poznatom umjetniku i zatvorile ga na 81 dan, a isprave su mu vratili tek lani u srpnju. Weiwei je jedan od autora pekinškog stadiona, popularno nazvanog Ptičje gnijezdo, sagrađenog uoči Olimpijskih igara, ali se često u svojem radu sukobljavao s komunističkim kineskim vlastima.

Još jedan udarac za Lego, koji je nedavno zasjeo na svjetski tron kad je riječ o tržištu igračaka, presuda je njemačkih vlasti koje su kaznile tu kompaniju jer je 2012. i 2013. zabranjivala trgovinama da njihove igračke prodaju uz popust. Lego će morati platiti kaznu od 130.000 eura.

Bundeskartellamt, njemački regulator, naveo je da je Lego imao popis igračaka, cijena i trgovina te je prijetio dućanima da im neće slati novu robu ako smanje cijene.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE