■Aktuelno■Nevzeta Begić (SBB): „Niti jedna žena nevidljiva"

Nevzeta Begić (SBB): „Niti jedna žena nevidljiva”

Nažalost, u posljednje vrijeme smo sve više svjedoci različitih oblika nasilja, sa kobnim posljedicama. Moj razlog pisanja nije nedavno nemili događaj vezano za samoubistvo maloljetnika u Sarajevu, mada bih puno toga imala za reći kao majka, kao prosvjetna radnica. Razlog mog pisanja je vezan za raniji događaj, ali zbog obaveza pred kraj godine sam bila spriječena objaviti ovaj tekst. Riječ je o obilježavanju „Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“ i Kampanji „ 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ koja se provodila u ime toga u svijetu i kod nas i koju je podržalo preko 1700 NVO.

Veoma pohvalna aktivnost koju je obilježila i Ženska mreža B i H, sa svojih 47 članica i specifičnim sloganom „ Niti jedna žena nevidljiva“, koji me je i ponukao na razmišljanje i pisanje.

Da se razumijemo, protiv svakog vida i oblika nasilja sam nad bilo kim, ne samo nad ženama. Smatram da Zakoni nisu adekvatni i nadležni ne čine dovoljno u njegovom sprječavanju i kažnjavanju. Ni jedna ovozemaljska kazna po meni nije dovoljna ako neko podigne ruku na nemoćnu, nezaštićenu osobu, uništi nečiju mladost, budućnost, život.

Kako smo mi obilježili ovu kampanju u Visokom? Da li je i jedna žena vidljiva?

Navest ću samo par stvari i to promatrajući ženu kao:

  1. Žena – majka. Ovo stavljam na prvo mjesto ( nemojte mi zamjeriti), jer je nešto najljepše što se ženi može desiti i gdje se može ostvariti kao žena , jer rađa Novi život. Novi život, nije mala stvar. Nažalost, svjedoci smo da sve veći broj žena se ne odlučuje na ulazak u bračnu zajednicu, rađanje, proširivanje porodice. Razlog je prije svega materijalne prirode, nezaposlenost, neriješeno stambeno pitanje, neizvjesnost. Bijela kuga hara u B i H, kao i u ZDK prema posljednjim Izvještajima i malo ko o tome da se brine. Podjela paketa i nekih stotinjak maraka pomoći majkama nije dovoljno. Tome se ne predaje poseban značaj i time se umanjuje vidljivost Žene.
  2. Žena – domaćica. Ni jedna žena ovu ulogu ne može izbjeći, bez obzira čime se bavila. Međutim, najmanje pažnje se posvećuje upravo ženi domaćici. Za svoj svakodnevni rad od jutra do mraka, nije plaćena i njene obaveze su nevidljive. Cijeli život zavise od dugih i htjeli mi priznati ili ne mnogima je budućnost neizvjesna.
  3. Žena – radnica. Sve veći broj žena u našem društvu preuzima ulogu hranitelja i zajedno sa muškarcima pokušavaju osigurati bolji život. Da li je žena vidljiva kad iznosi ogromne količine robe i robe ispred malih radnji na ovom minusu, kada rade u raznim prodavnicama, buticima, kioscima sa neodređenim radnim vremenom, kada padaju u fabrikama zbog iznemoglosti da bih postigle normu i još more primjera. Znam da će mi zamjeriti, ali (ne)vidimo li npr. zbog čega žene za kasama u Konzumu i Bingu cijeli dan stoje, nemaju stolice. Ne može mi niko ponuditi ni jedan argument da je to opravdano i da mora biti tako.
  4. Žena – političarka. Neki će reći, zašto žena u politici? Zato gospodo da je Bog htio samo da živi muškarac ne bih stvorio ženu, tu smo i treba da učestvujemo. Posebno pred izbore se naglašava pitanje Žena u politici. Priča se o famoznim kvotama, žene su tu na listama, obrazovane, dobri       prirodni govornici i iskreno ljepše za oko. Međutim kada se dijele pozicije nekako se sve to zaboravi. Ja pripadam političkoj opciji gdje naš predsjednik g- din Radončić, oko sebe ima armiju sposobnih obrazovanih žena koje obnašaju vrlo odgovorne funkcije i koji je svjestan vrijednosti žene. Međutim, ne možemo biti zadovoljne samo pojedinačnim primjerima. Moramo tražiti i boriti se da to bude opće prihvaćen stav u svim strankama i oblastima.

Ovo nabrajenje bi moglo potrajati, nadam se da će te se barem jednim dijelom složiti sa mnom i da će te dopuniti i kreirati svoju listu. Ukoliko se pitate, kakve ovo veze ima sa nasiljem, iskreno direktne ne, ali ako pogledate pozadinu pisanja i sam slogan „ Niti jedna žena nevidljiva“ sve navedeno se može dovesti u vezu sa nasiljem nad ženama, bilo ono fizičko ili psihičko.

Moja poruka bi bila Mi, žene se trebamo podržavati. Podržavati sve aktivnosti i nastojanja svih onih koji se bore za prava žena i ljudskih prava uopće. Moramo tražiti od nadležnih da nas zaštite, zakonom zabrane i strogo kazne bilo koji vid nasilja. Moramo insistirati na donošenju novih i boljih zakona. Moramo raditi na implementaciji istih.

I shodno sloganu „ NITI JEDNA ŽENA NEVIDLJIVA“ ne smijemo zatvarati oči rukovodeći se onim „meni je dobro, šta me briga za druge“ , na isti bi dodala nastavak da svaka žena je vidljiva „ JER MI SMO PROGLEDALE „ !

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE