NaslovnicaBiHUdruženje šte...

Udruženje štediša BiH: Slovenija nekorektna prema bh. štedišama

Slovenija je nekorektna u očekivanjima i zahtjevu od BiH da sada potvrdi ko je od štediša stvarno imao štednju u Ljubljanskoj banci, odnosno da istu nije potrošio, nakon što je 2. decembra i zvanično počeo postupak za verifikaciju, odnosno upućivanje zahtjeva za povrat štednje.

To je “Nezavisnim” izjavila Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja štediša BiH, reagujući na izjavu Gregora Preskera, savjetnika za ekonomska pitanja u Ambasadi Slovenije u BiH.

On je, podsjetimo, rekao da će Slovenija ispuniti potraživanja štediša u BiH u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, kao i da je Vlada Slovenije već rezervisala sredstva koja će isplatiti štedišama, ali da od BiH očekuje potvrde ko je imao štednju u Ljubljanskoj banci i ko je nije potrošio.

“To je veliki propust od strane Slovenije, jer ne možete pozvati ljude da podnose zahtjev za verifikaciju, a onda tražiti da ispune uslove za to. Ako su htjeli tako, valjda je trebalo prije to postaviti kao uslov”, ističe Omersofićeva.

U skladu s presudom, dodaje, štediše svaki dan predaju zahtjeve i ako slovenačka strana bude do kraja korektna, očekuje da prava budu priznata već krajem februara i prve isplate početkom marta 2016 godine.

“Naši zahtjevi su u skladu s presudom i ja to garantujem za sve štediše koje prate uputstva našeg udruženja”, zaključuje Omersoftićeva.

Potrebno je, dodaje, da Ministarstvo finansija FBiH ojača kapacitete u smislu protoka i dostupnosti informacija štedišama od strane skrbništva Ljubljanske banke.

Oko 230.000 štediša iz BiH i Hrvatske koji od Ljubljanske banke potražuju oko 385 miliona eura, 2. decembra počelo je s podnošenjem zahtjeva za povrat ušteđenog novca koji im nije bio dostupan od raspada nekadašnje SFRJ. Zahtjeve mogu da podnose sve do 31. decembra 2017, a na osnovu podataka i formulara objavljenih na stranici Fonda za sukcesiju Slovenije, treba da dostave izjavu, podatke iz štednih knjižica, iznos novca koji potražuju, odnosno ovjerenu kopiju knjižice i podatke o tome da li je vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. Pravo na povrat imaju i nasljednici.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.