NaslovnicaBiH400 hiljada t...

400 hiljada tona hrane u BiH godišnje završi u kanti – zbog Zakona o PDV-u

Vjerovali ili ne, u BiH godišnje bude uništeno hrane vrijedne 126 miliona maraka – zato što je u našoj zemlji isplativije hranu baciti nego je donirati, jer se na donaciju plaća PDV. A u BiH političari godinama ne preduzimaju ništa da Zakon o PDV-u izmijene, na način da iz njega bude izuzeta donacija. Usvajanje ovih izmjena mogao bi biti prvi izazov pred novim državnim parlamentarcima, jer je prijedlog već spreman.

Udruženje Pomozi.ba svaki dan pravi oko 1.000 obroka sa socijalno ugrožene. Svu hranu pripremaju zahvaljujući donacijama građana, ali i domaćih kompanija. Nažalost, po trenutnim propisima, zbog obaveze plaćanja poreza, potencijalnim donatorima je isplativije da bace hranu, nego da je doniraju.

“Zaista imamo domaćih firmi u svim našim projektima pa tako i projektu ‘Obrok za sve’. Ali, sigurni smo da bi ta podrška znatno veća i da bismo dobijali znato veće kolicine hrane ako bi se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranu hranu”, kaže Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

U našoj zemlji više od pola stanovništva živi na granici ili ispod granice siromaštva, a ukidanje poreza na doniranje hrane značajno bi promijenilo ovavku sliku. Kako je na individualnom nivou sve manje-više prepušteno savjesti pojedinaca, tako ni na nivou države nema jasnih i obavezujućih pravila.

Svi akteri bi imali korist od ukidanja poreza na doniranje hrane – i UIO BiH i država – smatraju ekonomski stručnjaci. Na taj način bi se, tvrde, trajno riješilo pitanje osiguranja obroka za one koji ga sami sebi ne mogu priuštiti.

“Imamo jednu paradoksalnu situaciju to je da preduzeća u BiH imaju dovoljne količine hrane koje bacaju, A s druge strane imate potrebu korisnika narodnih kuhinja da dobiju taj jedan obrok. Međutim, zakonska regulativa je takva je potpuno svako preduzeće destimulisano”, tvrdi ekonomski ekspert Faruk Hadžić.

Zakon o PDV-U koji se trenutno primjenjuje u BiH je na snazi od 2006. godine, te njim nije predviđena mogućnost oslobađanja na određenu robu koja se donira javnim kuhinjama. Novi Nacrt zakona predviđa tu mogućnost. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH očekuju da će u narednoj godini biti usvojen novi zakon o PDV-u.

“Novim zakonom svakako će biti predviđena mogućnost da se oslobodi od plaćanja PDV-a hrana pred istek roka, a koja se donira, između ostalog, javnim kuhinjama u BiH”, navodi Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH Saša Magazinović podsjeća: “Živimo u državi u kojoj, ako bacite hranu, ona vas nagradi jer to ne morate platiti. Ako nahranite gladnog, država vas kazni jer morate platiti 17 posto PDV-a. U takvoj situaciji finansijski se više isplati baciti hranu, nego donirati onima koji su u stanju potrebe”.

Država bi usvajanjem ovog zakona imala indirektnu korist na svim nivoima vlasti, tačnije u svim budžetima, jer bi se do sada predviđeni iznos za donacije hrane u novcu mogao usmjeriti na dodatno osiguranje više obroka ili nabavku opreme neophodne za rad javnih kuhinja.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.