ZDKPriča o velikim uspjesima mladih zeničkih balerina

Priča o velikim uspjesima mladih zeničkih balerina

Ljepota i gracioznost pokreta ono su što karakteriše baletnu umjetnost. Upoznajte male, vesele i razigrane balerine Centra za edukaciju, promociju i afirmaciju djece i omladine Ars Centra iz Zenice.

Ljepota prvih baletnih pokreta malih balerina nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vesele i razigrane, trudile su se da svoje pokrete izvedu što bolje.

„U Bugarskoj sam osvojila treće mjesto. Bila sam u Portugal, Rumuniju i u Srbiju, gdje sam osvojila drugo i treće mjesto“, priča Sajra Spahić. Balerina Zerina Mujčić u Šapcu je osvojila prvo mjesto u kategoriji moderni balet i treće u kategoriji klasični balet.

Na takmičenjima širom svijeta male balerine s ponosom su predstavljale svoj grad i državu.

“Osvajale su prva, druga, treća mjesta. Na tim takmičenjima se pojavljuje i do 1.500 djeca iz drugih država i naša djeca nimalo ne zaostaju za onim što rade druge škole u svijetu“, kaže baletna pedagogica Emina Stojšić.

„Ovo su jedini predstavnici BiH na velikim prestižnim takmičenjima. Naše dvije djevojčice plasirale su se prije dvije godine u Portugal, gdje se na jednom velikom takmičenju, među 15.000 takmičara, po prvi put našla zastava BiH. Ako znamo da u Bugarskoj postoje 24 škole baleta, a iz jednog ‘nepoznatog’ grada Zenice dođu dvije djevojčice koje se kasnije plasiraju i na svjetska prvenstva, onda možete zamisliti koliki je to uspjeh”, ističe direktorica Ars Centra Biljana Trifković

Za svaki je uspjeh, ipak, najvažnija podrška roditelja. „Zna to biti malo naporno, budući da su tu i školske obaveze. Međutim, jako je zanimljivo, to je ispunjava, a, na kraju, i ja sam stekla neke drugarice tako da imam neko druženje“, kaže Kanita Mezetović-Sarajlić.

Predstoje takmičenja u Estoniji i Americi, a jednu od najboljih – Iskru Nadžak – očekuje i masterclass s poznatim svjetskim baletnim pedagozima. „Sad se spremam za Ameriku. Pripremam dvije varijacije – moderni i klasični balet“, kaže Iskra.

Pred ovim balerinama još je mnogo sati, sedmica, mjeseci i godina rada. A u bh. baletnu umjetnost vjeruju i spremne su nastaviti ulagati.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE