39 godina Svetosavskog doma u Visokom

39 godina Svetosavskog doma u Visokom

Prije nekoliko dana, tačnije 14. septembra navršilo se tačno 39 godina od osvećenja Svetosavskog doma koji se nalazi uz Hram sv. Prokopija u Visokom. Interesantno je da je u odnosu na Hram, koji je napravljen 1857. godine, dom posvećen Svetom Savi izgrađen tek 1980. godine, najviše zahvaljujući tadašnjim sveštenicima Vojislavu Čarkiću i DragomiruUbiparipoviću u čijim “mandatima” je dom izgrađen i osveštan. Kako je navedeno u knjizi “Blago visočke crkve” autora protojereja-stavrofora dr. Ranka Bilinca, “crkva je sa svojim vjernicima težila da sačuva uspomenu na svoju kulturnu prošlost i na sve uložene napore u duhovnom i kulturnom uzdizanju naroda. Težnja crkve i želja parohijana da se otrgne od zaborava sve što se može, objedinjuje se, i na temeljima prve škole za potrebe crkve i naroda, u Visokom.”

Izgradnju koja je trajala nekoliko godina (otprilike od 1977. godine) finansirali su dijelom i vjernici svojim prilozima, a na praznik Sabora srpskih svetitelja 1980. godine, tadašnji mitropolit Vladislav (Mitrović) izvršio je njegovo osvećenje i posvetio ga Svetom Savi. Tadašnji dom je imao veliku salu za razne svečanosti, svjećarnicu i kuhinju, dok je značajan prostor bio namijenjen za učionicu đaka vjeronauke. Zahvaljujući bogatoj arhivi i ljetopisima u vlasništvu visočke crkve, vidljivo je koliko je truda i ljubavi uloženo u izgradnju ovog doma, a koliku je važnost imao za pravoslavnu zajednicu u Visokom pokazuje i podatak da ga je osveštao upravo tadašnji mitropolit. Tog dana, 14. septembra 1980. godine, svečanost je počela dočekom Arhijereja u 8.30 sati, nastavljena Svetom arijerejskomliturgijom u Hramu sv. Prokopija u 9.00 sati, da bi se nakon liturgije pristupilo obredu svečanog osvećenja.

U postratnom periodu zgrada Svetosavskog doma, a najviše velika sala, pretrpjela je brojna oštećenja, najviše zbog slabog krova i urušavanja zidova stare škole koja se nalazila uz sam dom. To je dovelo do velikih problema sa vlagom unutar sale, što je u konačnici većim dijelom riješeno tek ove godine, kada su i započeli radovi na generalnoj obnovi Hrama sv. Prokopija. Treba istaći da je u proteklih par godina velika sala u potpunosti renovirana. Urađen je novi pod, nabavljeni novi stolovi i stolice, zavjese i slično, a planirano je da u dogledno vrijeme bude izvršena i zamjena dotrajalih prozora u sali. Sigurno je da bi već sada trebalo razmišljati i o obilježavanju 40. godišnjice osvećenja Svetosavskog doma, koja “pada” 14. septembra 2020. godine, a sve bi to moglo biti dio velike svečanosti koja se planira upravo za taj period naredne godine, odnosno osvećenja rekonstruisanog Hrama sv. Prokopija u Visokom.

(Neven K.)