BiHSvjetska banka za BiH od 2016. do 2020. predviđa 750 miliona dolara

Svjetska banka za BiH od 2016. do 2020. predviđa 750 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke danas je odobrio novi Okvir partnerstva sa zemljom (CPF) za period 2016–2020. za podršku bržoj implementaciji reformi u Bosni i Hercegovini. Strateški okvir se nadovezuje na dvadesetogodišnje čvrsto partnerstvo između Bosne i Hercegovine i Grupacije Svjetske banke, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Okvir partnerstva sa zemljom stiže u kritičnom momentu za Bosnu i Hercegovinu, kada su Vijeće ministara, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokrenule implementaciju zajednički dogovorene Reformske agende. BiH je prošle godine ponovo počela ostvarivati napredak u pravcu pristupa EU, što služi kao prirodna osnova za konsolidiranu podršku međunarodne zajednice.

“Koncenzus o prioritetima Reformske agende daje čvrst temelj za implementaciju strukturalnih reformi.”, rekla je Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Novi Okvir partnerstva sa zemljom Grupacije Svjetske banke će uključivati analize, savjete i finansiranje za ubrzanje reformi usmjerenih na obnavljanje ekonomskog rasta.

Grupacija Svjetske banke će putem strateškog okvira pružiti podršku za reforme u tri oblasti:

  • povećanje efikasnosti i efektivnosti javnog sektora;
  • stvaranje uslova za ubrzanje rasta privatnog sektora; i
  • povećanje otpornosti na prirodne nepogode.

Kroz cijeli okvir se provlači i zajednička tema – inkluzija – koja će se uzeti u obzir prilikom izbora i pripreme konkretnih intervencija u okviru strategije, da bi se osiguralo da reforme budu socijalno održive, i da se osigura da ugrožene grupe ne budu izostavljene kako se nove prilike budu pojavljivale.

“Sveukupni cilj ove nove strategije je podržati Bosnu i Hercegovinu na putu postizanja većeg rasta, i podržati otvaranja radnih mjesta u privatnom sektoru.”, rekla je Tatiana Proskuryakova, šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini i glavni autor CPF-a.

Blisko ćemo sarađivati sa vlastima na stvaranju uslova u kojim poduzetnički talenti građana u ovoj zemlji mogu biti pokretač rasta i prosperiteta.

Okvir predviđa oko 750 miliona dolara novih zajmova od Svjetske banke u periodu od naredne četiri godine, u zavisnosti od obima i toka implementacije reformi. I privatni investitori u Bosni i Hercegovini mogu dobiti finansiranje od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u rasponu od 70–120 miliona dolara, u zavisnosti od potražnje i tržišnih uslova, kao i garancije od Multilateralne agencije za garanciju investicija (MIGA).

“IFC će nastaviti pružati podršku privatnom sektoru putem investicija i savjetodavnih aktivnosti da bi se potakao ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.”,  rekao je Thomas Lubeck, regionalni šef IFC-a za Zapadni Balkan.

IFC će se baviti aktivnostima unaprjeđenja poslovnog okruženja, privlačenju učešća privatnog sektora u infrastrukturnim projektima, i pomaganju poboljšanja pristupa finansiranju i rješavanju nenaplativih zajmova.

Novi Okvir partnerstva sa zemljom je pripremljen na osnovu opsežnih konsultacija sa širokim krugom aktera na svim nivoima vlasti i iz civilnog društva, akademske zajednice, privatnog sektora i međunarodne zajednice. Pripremljeni okvir odražava koncenzus svih aktera o reformskom procesu i zajedničke stavove o razvojnim prioritetima i izazovima s kojima se zemlja suočava. Za dugoročni rast i unaprjeđenje životnog standarda, Bosna i Hercegovina mora postati konkurentnija i izvoziti više proizvoda. Reforme za koje ovaj okvir pruža podršku, doprinose tom cilju održavanjem stabilnog makroekonomskog okruženja, smanjenjem obima javnog sektora i pružanjem podrške za ostvarivanje uslova za rast privatnog sektora, što će stimulirati ekonomski rast, izvoz i otvaranje radnih mjesta.

Postojeći portfelj Svjetske banke u BiH uključuje 12 projekata vrijednosti 576 miliona dolara; IFC ima osam privatnih investicija ukupnog neotplaćenog portfelja u iznosu od 69 miliona dolara; MIGA trenutno pruža podršku za šest projekata čija je bruto izloženost 285 miliona dolara.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE