ZanimljivostiŠta morate znati ukoliko želite posao u dizajnu

Šta morate znati ukoliko želite posao u dizajnu

Mnogi stručnjaci za medije, tehnologiju i moderne kompanije, čvrsto vjeruju da je dobar dizajn jedan od ključnih faktora za uspjeh bilo kojeg posla. Dugo vremena su kompanije zapošljavale agencije koje bi pravile dizajne prilagođene tim kompanijama.

To je funkcionisalo u slučaju multinacionalnih kompanija kao što su Facebook, Microsoft i Apple, koje su imale ogromne budžete na raspolaganju. Međutim, nove kompanije i mala preduzeća, ne samo da ne mogu sebi da priušte takav luksuz, već nemaju ni prava sredstva.

To ne treba da vas obeshrabri ukoliko ste dizajner ili želite da se bavite ovim poslom. Kompanijama će dizajneri uvijek trebati, što znači da je do posla i te kako moguće doći. Samo je potrebno da pronađete pravi put.

Novo tržište – nova pravila

Ali čak i u uslovima ograničenih budžeta, kompanije su svjesne važnosti dizajna. Zbog toga je jedno od njihovih prvih pitanja: Кako dobiti dobar dizajn za male pare? To, najčešće, odmah eliminiše marketinške agencije. Mnoge kompanije zato pokušavaju da pronađu honorarce ili “freelancere” koji će za malo novca uraditi čitav posao.

Možda vam se ovo može činiti kao sjajna prilika za lahku zaradu. Prije nego što odlučite da je to pravi put za vas, dobro je da sebi postavite još neka pitanja. Da li je neophodno da spuštate “svoju cijenu”? I koja je uopšte granica do koje se može spustiti ta cijena, s obzirom da vas očekuje obiman posao?

Uz to, važno je da znate da vaši poslodavci neće biti ništa manje popustljivi kada su njihovi zahtevi u pitanju, čak iako vas plaćaju manje. To znači da ćete često morati da potrošite dosta vremena na sastanke sa njima, na ispitivanja i pripreme.

Zbog malog budžeta, ponekad ćete morati da pravite kompromise na uštrb kvaliteta, a to može da utiče i na vaš proizvod. Da li želite da stavite u svoj portfolio nešto čime ni sami niste zadovoljni? Da li to znači da nema sreće za dizajnere? Naravno da ne! Da li ste čuli za izraz “grupno finansiranje” (crowdsourcing)?

Zbog malih i ograničenih budžeta, kompanije se sve više okreću tržištu za grupno finansiranje kao što je Designhill.com. Ova platforma pruža mogućnost da hiljade registrovanih dizajnera, širom svijeta, osmisli dizajn za logoe, majice, vizitkarte, koji odgovaraju njihovim potrebama.

Na ovaj način, eleminišu strah od rizika, povrede autorskih prava i dostupnosti cijene, dok se obezbeđuje sigurna i pouzdana usluga koja vlasnicima kompanija pruža mogućnost da biraju između više od 100 dizajna poslije sedam dana.

Osim za kompanije, ovo je i sjajna platforma za dizajnere. Prijavom na ovakve platforme, možete i sami postati jedan od tih dizajnera. Možete raditi od svoje kuće i to za razne kompanije širom svijeta.

Kako funkcionišu ove platforme?

Od svog nastanka, Designhill je postao jedna od najvećih i najpouzdanijih platformi za grupno finansiranje, sa više od 20 hiljada registrovanih dizajnera i više od 30 kategorija za dizajn. Dizajneri širom svijeta dobijaju brifove za projekte, a kompanije biraju najbolji dizajn. Ukoliko se odluče za vaš, vi dobijate novac.

Kako postati dio Designhilla?

Da biste postali dio platforme, treba da se prijavite i odlučite za jedan od paketa. Zavisno od pretplatničkog paketa za koji se odlučite, možete da odaberete način rada sa različitim mogućnostima i prednostima.

Paketi se sastoje od različitih naknada, uključujući poene, mogućnost da postanete istaknuti dizajner, da vas platforma promoviše, da dobijate provizije, nagrade i slično. Postoje tri pretplatna paketa – Srebrni ($ 100), Zlatni (150 $) i Diamond (200 $). Naravno, možete se registrovati i besplatno, ali su vam u tom slučaju mogućnosti ograničene.

Platforma omogućuje da birate projekte i vrstu dizajna. Možete da radite samo na izradi logoa, vizitkartama ili naslovnim stranama knjiga. Možete da prodate svoj logo u “prodavnici logoa”, bez učestvovanja putem takmičenja. Takođe, možete da napravite i svoj portfolio, u koji kompanije mogu da imaju uvid i direktno vas kontaktiraju.

Ovo je izvrsna mogućnost za početnike. Početnicima u poslu je često teško da dođu do zaposlenja jer kompanije i agencije često traže portfolio ili prethodno iskustvo rada na sličnim pozicijama.

Prednost ove platforme jeste što ne morate da imate ni jedno ni drugo kako biste učestvovali na nekom takmičenju. Bilo da ste početnik ili iskusni dizajner, ono što vas ističe su upravo vaša kreativnost, znanja i vještine.  A to je i sjajna mogućnost da popunite svoj portfolio i nesmetano tražite zaposlenje i van ove platforme.

I najzad, isplatu za svoj rad dobijate odmah, elektronski putem PayPal naloga ili direktnom uplatom na račun u banci.

Designhill.com je samo jedna od mogućnosti za frilensere. Istražujte na svoju ruku i sigurno ćete naići na još sličnih platformi. Važno je da ne sumnjate da možete naplatiti svoju kreativnost.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE