Konjičko drvorezbarstvo bi se do marta trebalo naći na UNESCO-voj listi

1404
UNESCO nije donio odluku da konjičko drvorezbarstvo, kao vrijedno nematerijalno naslijeđe Bosne i Hercegovine, bude uvršteno na Listu svjetskog naslijeđa potvrdio je Feni šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Nominacijski fajl za ovu baštinu vraćen je na dopunu, a kako nije riječ o velikom poslu, dopuna bi trebala biti završena do marta.

“Predstavnica Federalnog ministarstva kulture učestvovala je sinoć uime BiH na sjednici u Namibiji. Puno kompleksnije je pripremiti nominacijski fajl za nematerijalnu baštinu u odnosu na materijalno naslijeđe, jer je to ipak nešto što nije opipljivo i radi se o tradicijama i njihovom prenošenju”, kazao je Šešum.

drvorezbarenjeZanat drvorezbarstva u Konjicu prenosi se s generacije na generaciju još od 19. stoljeća u tom hercegovačkom gradiću. Prepoznatljivo je po određenim motivima i simbolima, poput cvjetića i rozete, koji se javljaju kao specifičan elemenat u načinu izrade drveta.

Također, karakteristično je i po evropskim vrstama drveta koje se koriste za izradu, što dodatno oplemenjuje sve te proizvode. Najviše se koriste plemenite vrste drveta – orah, trešnja i javor, jer su jako specifični i pogodni za rezbarenje, te u konačnici rezbarije budu čiste i najumjerenije.