BiHHoće li građanima BiH biti jeftiniji plin

Hoće li građanima BiH biti jeftiniji plin

Radi potpisivanja novog jednogodišnjeg ugovora o snabdijevanju plinom BiH, Bosanskohercegovačka delegacija predvođena Mehmedom Koldžom, glavnim pregovaračem s “Gazpromom” u ime BiH, otputovat će sutra na pregovore s ovom ruskom firmom u Sankt Peterburg.

Riječ je o potpisu novog aneksa ugovora s “Gazpromom” o isporuci plina za 2016. godinu, jer postojeći ugovor s Rusima istječe krajem godine. Zbog pada cijena plina i nafte na svjetskom tržištu BiH bi naredne godine trebala kupovati plin po nižoj cijeni, i do 30 dolara na hiljadu kubika.

Iako potpisivanje novog ugovora dolazi u jeku zategnutih odnosa između Rusije i Ukrajine, Koldžo kaže za „Avaz“ da se rusko zavrtanje plina Kijevu neće odraziti na BiH jer Ukrajina ne želi više kupovati plin od Moskve.

koldžoOn pojašnjava da bi problem mogao nastati samo ako bi Ukrajina počela krasti plin koji ide prema Evropi, ali takav scenarij je i suviše opasan.

Koldžo je rekao da oni idu u Sankt Peterburg i tražit će nižu cijenu plina prema BiH za 30 dolara. Vjerujem da ćemo je dobiti.

Bez obzira na bh. zahtjev, ruska cijena plina u ovom trenutku iznosi 194 dolara na hiljadu kubika za BiH. Početkom godine iznosila je 380 dolara, što je pojeftinjenje za oko 50 posto. Novim pojeftinjenjem za 30 dolara cijena plina pala bi na 164 dolara na hiljadu kubika, što bi značilo da bi „BH-Gas“ trebao sniziti cijenu plina za potrošače u BiH za oko 15 posto.

Od početka 2013. godine do danas cijena ruskog plina pala je za 70 posto. Naime, 2013. iznosila je 540 dolara na hiljadu kubika, a danas svega 194 dolara. No, „BH-Gas“ je tek prije mjesec odlučio sniziti cijenu plina iako je godinama kupovao plin po nižoj cijeni, a prodavao ga „Sarajevogasu“ po dvostrukom višoj.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE