ZanimljivostiNajljepše džamije Pakistana su čuda arhitekture

Najljepše džamije Pakistana su čuda arhitekture

Pakistan je druga zemlja u svijetu po broju muslimana (poslije Indonezije). U ovoj državi živi nešto više od 182 miliona stanovnika, a 97 posto od tog broja su muslimani.
Za njihove potrebe tokom godina izgrađene su brojne džamije. Dok se neke ističu svojom ljepotom i karakterističnom arhitekturom, druge se ističu veličinom. Tako džamija Masjid u Lahoreu može primiti 25.000 vjernika u jednom trenutku.

Koliko se islamska arhitektura promijenila tokom godina možda najbolje pokazuje primjer Pakistana.

Pored velikog broja džamija izgrađenih u tradicionalnom stilu, možda najupečatljivija je upravo moderna džamija u glavnom gradu Islamabadu – Faisal Masjid. Napravljena je u obliku beduinskog šatora.

Pogledajte u fotogaleriji neke od najljepših džamija Pakistana.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE