ZanimljivostiReceptiIz Aidine kuhinje: Savijača od višanja

Iz Aidine kuhinje: Savijača od višanja

Brzo, jednostavno, ukusno.
Trebali još nešto dodati ovom desertu?
Za izradu ovog deserta sve što nam treba je par sastojaka i vaša dobra volja.

Sastojci:

  • višnjePakovanje lisnatog tijesta
  • 500 gr višanja
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 200 gr šećera
  • 100 gr putera
  • 2-3 kašike prezle
  • 1 kašika meda
  • 2 žumanjka

Priprema:
U dublju posudu staviti šećer, zatim zaleđene višnje i pustiti da proključaju. Kada sva tečnost ispari iz posude, skloniti sa peći i dodati komadiće čokolade.
Miješati dok se čokolada ne istopi i dok se višnje ne sjedine u kompaktnu masu. Ukoliko primjetimo da su nam višnje previše vodene po potrebi dodati par kašika prezle.

savijača od višanja2Lisnato tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, zatim premazati smjesom od umućenog žumanjka i rastopljenog putera. Rasporediti smjesu na jednom kraju lisnatog tijesta i pažljivo zarolati.
Ponoviti postupak s drugim i trećim listom tijesta.

Savijaču staviti u pleh, premazati smjesom koja se sastoji od umućenog žumanjka, meda i rastopljenog putera.
Peći 35 minuta na 220⁰C.

Savijaču ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE