307 milijardi eura suficit EU – same sa sobom

Enigmatični trgovinski suficit: Da li “masovna” prijevara košta EU milijarde?

Evropska unija ima ogroman trgovinski suficit – sama sa sobom.


Ekonomski istraživači sada pronalaze objašnjenje za ovu računalnu nemogućnost: do odstupanja može doći samo velikim masovnim poreznim prijevarama. Zastarjeli sistem godišnje nanosi štetu milijardama dolara.

Njemački ekonomski istraživači pretpostavljaju da se prekogranična prijevara s PDV-om u EU mejri u milijardama, izvještava n-tv. Ne postoji drugi način da se objasni da EU ima trgovinski suficit od 307 milijardi eura sa sobom, pokazala je analiza Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu (IfW) i minhenskog instituta Ifo.

Istraživači su analizirali postojeće podatke o trgovini 28 država članica EU-a međusobno od 1999. Ako bi uvoz i izvoz svih zemalja EU-a bili pravilno međusobno zabilježeni, trgovinski bilans cijele konfederacije država morao bi biti izbalansiran. Ali o tome u EU ne može biti govora.

“Mjerne pogreške same ne mogu objasniti ovo sitemsko odstupanje”, rekli su autori izvještaja, predsjednik IfW-a Gabriel Felbermayr i Ifo-ov istraživač Martin Braml. “Čini se da je masovna prijevara s PDV-om uzrok koji košta zemlje EU od 30 do 60 milijardi eura godišnje”.

Od uvođenja evropskog sistema PDV-a 1993., unutrašnji trgovinski suficit EU neprestano raste.
Sada utvrđenih 307 milijardi eura odgovara ekonomskom učinku osam najmanjih zemalja EU-a. “EU ne smije olako shvaćati pogrešku u platnom bilansu”, upozoravaju Felbermayr i Braml.

“Sveobuhvatna reforma evropskog zakonodavstva o PDV-u, od kojeg većina potiče iz devedesetih godina prošlog stoljeća, bila je davno”, rekao je Markus Ferber, zastupnik CSU-a. Postojeći propisi su zastarjeli s obzirom na razvoj unutrašnjeg tržišta i izazove digitalizacije.

Komisija EU predložila je sveobuhvatnu reformu u 2017. godini, ali ona ne postiže napredak. Države članice EU moraju jednoglasno odlučivati ​​o poreznim pitanjima. Da bi se poboljšala usporedba poreznih podataka, države članice EU su prošle godine pustile u rad sistem elektroničke analize poreznih podataka.

Osim korupcije, pranja novca i prijevara s EU fondovima, novostvoreno Evropsko javno tužilaštvo, koje bi trebalo biti pokrenuto ove godine, namijenjeno je i borbi protiv prekograničnih prijevara s PDV-om. Istraživači IfW i Ifo preporučuju digitalnu, automatiziranu usporedbu podataka uvoza i izvoza unutar EU-a. To bi moglo spriječiti računovodstvene pogreške i otežati prijevaru.

Indikator