3. maj 1992. godine: Prvi napad na agresora i prvo granatiranje Visokog

Značajni datumi za odbranu grada

2531

Iako je agresija na BiH, a samim tim i na Visoko, počela mnogo prije 3. maja 1992. godine, ovaj datum će ostati upisan kao dan kada je agresor izvršio prvo granatiranje gradskog područja u Visokom, koje je donijelo i prve civilne žrtve.

S druge strane, 3. maj 1992. godine će u historiji ostati upisan i kao dan kada su pripadnici jedinica sa ovog područja izvršili prvi kombinovani artiljerijsko-pješadijski napada na neprijateljske položaje u Ilijašu, Sovrlama, Ljubinićima i Čekrčićima, što je izazvalo šok i pometnju među agresorskom vojskom na tom području. Nakon napada neprijatelj je uzvratio iz već davno ukopanih i usmjerenih oruđa, gađajući nasumice po užem gradskom području.

U narednim video zapisima prisjetit ćemo se Visokog u danima nakon prvog granatiranja grada…

 

Sebilj, Novo brdo i Kraljevac nakon prvog granatiranja

 

 Dahirovac, Robna kuća Vema, zgrada PU Visoko i uži gradski dio

 

Centar Visokog, Jalija, Gradski park, zgrada Općine, stara samoposluga na Jaliji i Luke

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.