3.408.000 KM, dobilo 399 korisnika grant sredstava …

Predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i korisnici s područja Federacije BiH potpisali su danas u Mostaru ugovore o dodjeli grant sredstava u 2019. godini.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je da je poticajna sredstva, ukupne vrijednosti 3.408.000 KM, dobilo 399 korisnika.

Riječ je o grant sredstvima odobrenim kroz osam projekata, i to poticaj inovatorima – pojedincima poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture, tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka), poticaji opstanku starih i tradicionalnih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, poticaji novoosnovanim subjektima male privrede i jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Ministar Zukić najavio je i projekte koje resorno ministarstvo namjerava realizirati u sljedećem periodu.

– Projekti u fazi realizacije su izgradnja poduzetničkih zona, za koje je namijenjeno 4,5 miliona KM i gdje se kao aplikanti pojavljuju jedinice lokalne samouprave, zatim stipendiranje učenika za obrazovanje za deficitarna zanimanja, za šta je planirano 100.000 KM, te mentoring usluge za subjekte male privrede gdje kroz ulaganje nepovratnih sredstava pružamo stručnu i tehničku pomoć malim i srednjim poduzećima – istakao je ministar Zukić.

Jedan od potpisnika ugovora, Marin Jozić iz Tehnološkog parka Linnovate iz Livna, zahvalio je Federalnom ministarstvu na dodijeljenim sredstvima, te kazao kako je to jedan od prvih projekata koji je dobio potporu u godinu i po postojanja ovog parka.

– Radi se o projektu koji za cilj ima promociju poduzetništva, s jedne, a s druge strane unaprijeđenje kvalitete edukacijskih sadržaja unutar TP Linnovate. Ova sredstva pomoći će nam da to podignemo na jednu puno veću razinu i dobijemo kurikulum koji će moći onda obnavljati i ponavljati na puno profesionalniji način – kazao je Jozić.

Pored plasiranja grant sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta svake godine dodijeljuje kredite plasirane putem Razvojne banke FBiH, s rokom povrata do sedam godina, dvogodišnjim grace periodom, uključenim u rok povrata, i kamatnom stopom od jedan posto.

Akumulirani finanijski iznos koji je svake godine na raspolaganju sektoru malih i srednjih poduzeća je oko šest miliona maraka. Javni poziv za ovu godinu je završen, a trenutno Kreditni odbor Banke razmatra prijave firmi koje je poslalo Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.