28.08.’92. godine oslobođena linija REZERVOAR – MALA KOTA

28.08.’92. godine oslobođena je linija REZERVOAR – MALA KOTA (naselje Prijeko),  a agresorske snage prisiljene na povlačenje u dubinu za oko 1 km. Ovo je bila jedna od najutvrđenijih, a ujedno i najbližih linija ka gradu Visokom odakle su agresorski snajperisti zagorčavali život žiteljima blokirajući glavnu ulicu u gradu.

U mjesecu augustu ’92. godine vršene su intenzivne pripreme za izvršenje napada i proboja neprijateljskih linija, a sve sa ciljem deblokade glavnog grada Sarajeva. U tom periodu u pomoć dolaze i jedinice iz Zenice i Viteza.

Opšti napad je počeo 22.08.’92. godine i trajao je neprekidno šest dana. U ovoj dobro sinhronizovanoj akciji postignut je veoma značajan uspjeh jer je 28.08.’92. godine oslobođena linija REZERVOAR – MALA KOTA: “MAŽINO linije”

29.08.’92. – dan nakon oslobađanja “MAŽINO linije” neprijateljski avioni su izvršili odmazdu bombardirajući naše snage bez većeg uspjeha ali bombardirajući proizvodne pogone tekstilne fabrike “Vitex” nanoseći joj ogromnu štetu. Međutim, to nije pokolebalo naše snage da nastave da eksploatišu postignuti uspjeh i oslobađajući metar po metar linije od agresora u pravcu Čelina svakodnevnim borbama.

veterani.ba